Bijgewerkt: 7 december 2021

ROOD zet strijd tegen Mosquito voort

Nieuws -> Politiek

Bron: Rood Amstelveen SP / Wikipedia
05-06-2008

In het kader van de acties tegen de Mosquito (trok ROOD, jong in de SP, dinsdag 3 juni 2008 Middenhoven in om handtekeningen te verzamelen. Vriendelijke buurtbewoners wezen ROOD op een bijeenkomst van de gemeente, jongerenwerkers en ouders uit de buurt. Daarop trok ROOD naar deze bijeenkomst.

De aanwezigen wilden graag naar het verhaal van ROOD luisteren, waarop wij dan ook onze bezwaren tegen de Mosquito en de bevindingen uit het enqueteonderzoek dat we de afgelopen weken hebben gedaan bespraken. Ouders van jongeren uit de buurt konden zich in de visie van de jongeren van de SP vinden.

Gelukkig bleek ook de gemeente het op het gebied van visie op jongerenbeleid en eventuele alternatieven voor de Mosquito aardig met ROOD eens te zijn. Tevens werd door de gemeente toegegeven dat de Mosquito geen oplossing is voor een probleem, en mogelijk zelfs een probleem maakt.

mosquito Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een mosquito aan de muur


Nadat ROOD de aanwezigen adviseerde om in plaats van te praten op basis van geruchten, zelf eens een kijkje te gaan nemen in de buurt, werd het tijd voor actie. De aanwezige mensen van de gemeente, de jongerenwerkers en de ouders trokken samen met ROOD naar een bekende hangplek in de buurt. Hier aangekomen waren er zo'n twintig jongeren aanwezig en ging iedereen met elkaar in gesprek.

Vrijdag aanstaande zal er een bijeenkomst tussen de jongeren en de gemeente plaatsvinden, waarbij de jongeren met een aantal eigen plannen zullen komen. Uiteraard is ROOD ook aanwezig en houden wij de zaak scherp in de gaten.

Wat is The Mosquito?

Het is een uit Engeland afkomstig apparaat, die op een zeer hoge irritante frequentie geluid (ongeveer 18 kHz op 85 dB) genereert en wordt gebruikt tegen hangjongeren. Volgens de importeur hangen in Nederland 300 apparaten in verschillende gemeentes.

Het hoge frequentiegebied wordt door oudere mensen niet meer waargenomen, dus alleen maar jongeren horen het en dat is de reden, dat tegen hangjongeren wordt gebruikt om ze weg te jagen. De Mosquito is uitgevonden door Howard Stapleton in 2005, en werd vooral getest op een locatie in Barry, South Wales, waar hij succesvol was in het verminderen van het aantal tieners die inde omgeving van een supermarkt rondhingen. De fabrikant is Compound Security Systems.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.