Bijgewerkt: 28 september 2023

Raadsgesprek in de Amstelveense gemeenteraad over luchtkwaliteit

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
10-09-2023

Woensdag 13 september 2023 is er een raadsgesprek in de Amstelveense gemeenteraad over luchtkwaliteit. Kitty Huisman (Burgerbelangen Amstelveen), Simon Lutz (GroenLinks) en Dianne Hoefakker (ChristenUnie) hebben dit geïnitieerd omdat zij zich zorgen maken over de luchtverontreiniging door verkeer, in het bijzonder door het vele Schiphol vliegverkeer, boven de stad. ‘Wij willen een duidelijk beeld krijgen van de gevaren van de luchtvervuiling waaraan de bewoners van Amstelveen worden blootgesteld’ aldus de drie raadsleden.

Saskia van de Zee senior-adviseur Milieu en Gezondheid, expert op het gebied van luchtkwaliteit van GGD Amsterdam, zal een half uur lang de raad en bewoners over het onderwerp informeren. Wat de drie raadsleden van de avond verwachten is heldere informatie te krijgen over hoe vervuild de lucht is, welke vervuilende stoffen op Amstelveen neerdalen, hoe en of dit correct wordt gemonitord en welke nadelige gevolgen eventuele luchtvervuiling op de volksgezondheid heeft.

Foto Amstelveen
(Foto GroenLinksAmstelveen - 2023)

Vlnr.: Simon Lutz (GroenLinks-Amstelveen), Dianne Hoefakker (ChristenUnie-Amstelveen) en Kitty Huisman (Burgerbelangen Amstelveen)

Verschillende artikelen hebben het afgelopen jaar al op dit grote probleem gewezen: ’Ongeboren kinderen hebben al toxische stoffen in hun lijf, die zij binnenkrijgen via hun moeders’ liet onlangs een studie zien welke uitgevoerd werd aan de Universiteit van Aberdeen. ‘In elke kubieke millimeter weefsel, werden duizenden zwarte koolstofdeeltjes gevonden die door de moeder tijdens de zwangerschap werden ingeademd en vervolgens via de bloedbaan en placenta werden doorgegeven aan de foetus.'

Een ander onderzoek, onder meer dan 250.000 mensen in het Verenigd Koninkrijk, heeft aangetoond hoe luchtvervuiling de progressie van longaandoeningen versnelt. Uit onderzoeken blijkt ook dat kinderen extra kwetsbaar zijn, wanneer het gaat om vervuilde lucht. De longen van kinderen zijn nog in ontwikkeling, ze ademen sneller en twee tot drie keer meer lucht dan volwassenen. Dit terwijl ze meer tijd buiten doorbrengen.

Blootstelling aan luchtvervuiling op jonge leeftijd verhoogt de kans op ontwikkeling van chronische longziekten op latere leeftijd, aldus de onderzoekers. Het raadsgesprek is openbaar en begint op woensdag 13 september 2023 om 19.30 uur in het raadhuis van Amstelveen Laan Nieuwer-Amstel 1.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.