Bijgewerkt: 21 november 2024

Raadslid GL-Amstelveen op bezoek bij grootste zonnecollectorenpark

Nieuws -> Politiek

Bron: GroenLinks-Amstelveen
28-07-2013

Tijdens het reces van de gemeenteraad in de zomerperiode zijn gemeenteraadsleden nog steeds actief. Het Amstelveense GroenLinks-raadslid Dorien Mijksenaar ging bijvoorbeeld met Europarlementariër Marije Cornelissen mee op werkbezoek bij het grootste zonnecollectorenpark van de wereld, in Spanje. Hieronder een verslag van wat ze meemaakten.

'Toen GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen haar bezoek aan het grootste zonnecollectorenpark van de wereld in Spanje aankondigde en vroeg ‘wil je mee?’ reageerde ik met ‘ik ga mee!’

Zondagavond 21 juli 2013 ontmoeten de groep GroenLinksers elkaar in Hotel Sur in Malaga om 23.00 uur, het klikt meteen. Maandagochtend vertrekken wij om 6.30 uur richting Sevilla. Een paar uur later zien we in de verte een witte poort opduiken te midden van velden zonnebloemen. Vanaf de top reiken honderden witte zonnebanen naar zilveren collectoren op de grond. Overdonderd door deze schoonheid naderen wij het proefstation Solucar.

Hier op het heetste plekje van Spanje wordt de zonne-energie opgeslagen in de vorm van stoom en ’s nachts omgezet in energie. De installaties zijn indrukwekkend. Capaciteit voldoende voor 94.000 Spaanse huishoudens.

Solucar Amstelveen
(Foto Martin Pluimers - 2013)

Vlnr.: een werknemer van het zonnecollectorenpark van Solucar, GroenLinks-Amstelveen raadslid Dorien Mijksenaar en GroenLinks Europarlementariër Marije Cornelissen


Marije is onderweg in gesprek o.a. met de Noorse ambassade voor het vrij krijgen van een homoactivist van GroenLinks die door de anti-homowet is opgepakt in Moermansk, Rusland. We luisteren naar een uitzending van de NCRV voor nadere details. ’s Middags om twee uur wordt hij vrijgelaten tot onze opluchting.

Dinsdag 23 juli weer vroeg op pad, nu richting Granada, naar Andasol 1 en 2 en na de lunch Andasol 3. Deze centrales leveren stroom voor 450.000 huishoudens. Opnieuw rijden we de Sierra Nevada woestijn in. Marije bericht ons, dat de Volkskrant die dag met een droef verhaal komt: Spanje wil de ontwikkeling van zonne-energie stopzetten, er is geen geld meer. Mensen die geïnvesteerd hebben in zonne-energie moeten hiervoor extra belasting gaan betalen.

Na de honderden miljoenen die in deze ontwikkeling zitten, de vele investeerders, beleggers, wetenschappers die jarenlang bezig zijn om de zuinigste methode te vervolmaken, lijkt ons dit onmogelijk. Zonne-energie op deze manier opwekken is goedkoper dan welke andere vorm van energie dan ook.

De know-how wordt gedeeld door o.a. Engeland, Zuid Afrika, de VS, maar ook  ABNAmro heeft aandelen in deze ontwikkelingen. De medewerkers die wij vandaag ontmoeten kunnen het ook niet geloven. De toekomst is spannend. Intussen wordt onze kennis aangevuld. De nieuwste methode is opslag in zout. Dit kan tot over 400 graden verwarmd worden, wordt dan vloeibaar en eist geen onderhoud. De opslag gebeurt in torens.

Deze duurzame schone energie levert ook nog eens 450.000 ton minder CO2 uitstoot dan een op kolengestookte krachtcentrale. Wat kan Nederland met deze energie? Wij hebben geen ruimte voor de collectoren, er zou een pijpleiding moeten komen, dat is duur in aanleg, maar wel duurzaam, immers de zon blijft schijnen voor niets.

Probleem is, dat Frankrijk niet mee wil doen, maar vasthoudt aan kernenergie. Voor gebieden als Florida en Zuid Afrika liggen er grote kansen voor deze nieuwe technieken. Voor meer informatie en foto’s kunt u kijken naar de website www.marijespraktischepolitiek.nl'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.