Bijgewerkt: 22 december 2024

Rapport 'Staat van Infectieziekten in Nederland 2017'

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
05-09-2018

Het op 4 september 2018 verschenen rapport 'Staat van Infectieziekten in Nederland 2017' (pdf 56 pagina’s) geeft een overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van infectieziekten in Nederland en het buitenland. De meest in het oog springende infectieziekte in 2017 was de meningokokkenziekte. Het aantal besmettingen met meningokokken type W liep afgelopen jaar op tot 80 meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In 2017 zijn in totaal 198 patiënten met meningokokkenziekte gemeld. Dit is het hoogste aantal in de afgelopen acht jaar. De toename komt vooral door een toename van serogroep W. In 2017 werden 80 patiënten met meningokokkenziekte serogroep W gemeld ten opzichte van 50 patiënten in 2016 en tussen 2 en 9e meningokokkenbacterie type W. Tot 2015 liepen gemiddeld 4 mensen deze bacterie, die hersenvliesontsteking kan veroorzaken, op. Door de grote toename krijgen sinds 1 mei kinderen van 14 maanden een vaccin tegen meningokokken dat ook bescherming biedt tegen meningokokken type W. Daarnaast wordt het vaccin aangeboden aan tieners geboren tussen 2001 en 2004.

Gezonde levensjaren. Afgelopen jaar viel ook het aantal besmettingen met legionella op. Het aantal besmettingen steeg de afgelopen 5 jaar van 291 naar 561. De oorzaak is onduidelijk, maar er is volgens onderzoekers van het RIVM wel een relatie met warm en nat weer. De meeste gezonde levensjaren gingen afgelopen jaar in Nederland verloren aan griep, pneumokokkenziekte en legionella, zo blijkt uit het rapport.

Foto Amstelveen
(FBron RIVM - 2018)

Figuur 2.7 Aantal patiënten en incidentie per 100.000 personen van meningokokkenziekte serogroep W van 2004 tot 2018 (*tot en met april), op basis van melddatum aan het Nederlands Referentie Laboratorium voor Bacteriële Meningitis



Thema: Infectieziekten-epidemiologie anno 2018. De ‘Staat van Infectieziekten in Nederland 2017’ geeft beleidsmakers bij het ministerie van VWS en de GGD’en inzicht in de ontwikkelingen van infectieziekten in Nederland en in het buitenland. In de jaarlijkse rapportage wordt elk jaar ook aandacht besteed aan een speciaal thema. Dit jaar gaat dat over infectieziekten-epidemiologie anno 2018. De sterke toename van digitale gegevens maakt het onder meer mogelijk uitbraken van ziekten eerder op te sporen.

In 2017 is het aantal mensen dat in Nederland ziek werd van meningokokken W opnieuw sterk toegenomen. In 2017 zijn 80 patiënten gemeld, ten opzichte van gemiddeld 4 patiënten per jaar vóór 2015. Vanwege deze toename is de meningokokken C-vaccinatie die baby's van 14 maanden krijgen, vanaf 1 mei 2018 vervangen door een vaccin dat tegen meer typen meningokokken beschermt (ACWY). Het meningokokken ACWY-vaccin wordt vanaf het najaar 2018 ook aangeboden aan tieners die geboren zijn tussen 2001 en 2004.

Daarnaast blijkt dat het aantal patiënten met legionella sinds 2012 is gestegen, van 291 mensen in 2012 naar 561 in 2017. Een deel van deze infecties is door Nederlanders op reis in het buitenland opgelopen. Vooral het aantal infecties dat in Nederland is opgelopen, was in 2017 hoger dan in voorgaande jaren, met een piek in de zomermaanden. De oorzaak van de stijging is onduidelijk; wel is er een relatie met warm en nat weer. De infectieziekten waaraan in 2017 de meeste 'gezonde levensjaren' in Nederland verloren gingen, zijn griep, pneumokokkenziekte en legionella.

Dit blijkt uit de Staat van Infectieziekten van het RIVM. Deze jaarlijkse rapportage geeft beleidsmakers bij onder andere het ministerie van VWS, GGD-en en het RIVM een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van infectieziekten in Nederland en in het buitenland. De Staat van Infectieziekten bevat elk jaar een verdiepend thema. Dit keer is dat 'Infectieziekten-epidemiologie anno 2018'.

Meningokokkenziekte is een zeer ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie, de meningokok. De infectie geeft een ernstig ziektebeeld zoals hersenvliesontsteking of een bloedvergiftiging, die zich snel kan ontwikkelen tot een shock waar veel mensen aan overlijden. Er zijn verschillende typen meningokokken. In Nederland worden mensen vooral ziek van de serogroepen B, C, W en Y. Vaccinatie tegen meningokokkenziekte serogroep C is in Nederland sinds 2002 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma voor kinderen van 14 maanden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.