Bijgewerkt: 31 maart 2023

Reactie van minister-president Rutte over het MH-17 tribunaal

Nieuws -> Politiek

Bron: Rijksoverheid
30-07-2015

Minister-president Rutte reageert op het veto van Rusland in de VN-Veiligheidsraad over de resolutie voor de oprichting van het MH-17 tribunaal. 'Ik ben bijzonder teleurgesteld, dat er geen VN-tribunaal komt om de daders van de ramp met vlucht MH17 te vervolgen. Dit veto is een tegenslag, maar wij gaan even vastberaden door, opdat vervolging en berechting van de daders van de vreselijke ramp met de MH-17 plaats zal vinden. Daaraan doet dit veto niets af. Daar kunnen de nabestaanden van de slachtoffers van de ramp op aan.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2014)

Minister-president Mark Rutte (1967) (VVD)


De landen die verenigd zijn in het Joint Investigation Team (Oekraïne, Maleisië, Australië, België en Nederland) hebben zich ingezet voor een VN-tribunaal voor de berechting van de daders. Deze optie had de voorkeur omdat dit zorgt voor breed internationaal draagvlak voor het vervolgingsproces. Ook was het de beste garantie voor medewerking van alle landen. Daarvoor heeft ook de Nederlandse regering zich nadrukkelijk ingespannen.

Foto Amstelveen
(Bron Kremlin.ru/Wikipedia - 2006)

Vladimir Putin (1952) president van de Russische Federatie


Het Russische veto komt niet als een verrassing. Eerder vandaag sprak ik nog met president Poetin. Ik heb toen een ultiem beroep op hem gedaan. De argumenten gegeven, waarom het nodig was niet te wachten met een besluit. Maar Rusland geeft uiteindelijk niet thuis als het gaat om internationale rechtspraak. Dat is buitengewoon teleurstellend. 11 leden van de VR stemden voor; met 3 onthoudingen stemde alleen Rusland tegen. Ook dat is pijnlijk.

Zoals ik eerder heb aangegeven, zijn er nog andere opties voor vervolging, zowel op internationaal niveau als op nationaal niveau. Die opties gaan we nu verder met onze partners uitwerken. We gaan door, samen met de andere landen in het Joint Investigation Team en gesteund door een brede internationale coalitie. We houden vast aan VR resolutie 2166, die kort na de ramp met MH17 unaniem is aangenomen. De daders zullen zich moeten verantwoorden. Zij mogen hun straf niet ontlopen. Dat zijn wij aan de slachtoffers en nabestaanden verplicht.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.