Bijgewerkt: 3 december 2022

Relatie tussen vegetatie en luchtkwaliteit

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
14-09-2011

Lucht viezer bij drukke wegen in de stad door bomen en struiken

Uit een recente studie van het RIVM en de GGD Amsterdam naar de relatie tussen vegetatie en luchtkwaliteit, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, blijkt dat bomen en planten de luchtkwaliteit in een stad niet beduidend verbeteren en zelfs verslechteren.

Oorzaak hiervan is dat de vegetatie ervoor zorgt dat de wind wordt tegengehouden waardoor fijn stof en uitlaatgassen blijven hangen. De resultaten bevestigen de uitkomsten van het overzicht, dat het RIVM in 2008 heeft gemaakt van de toen beschikbare concrete gegevens over het effect van vegetatie op luchtkwaliteit.


Grotere kaart weergeven De A9, of de Burgemeester van Sonweg ter hoogte van Amstelveen, afrit 5. Langs de A9 is de productie van fijn stof en de uitlaatgassen is erg hoog. Door de hoge bomen en struiken wordt de wind tegengehouden

In Nederland liepen toen nog verschillende (grootschalige) onderzoeken naar de effecten hiervan langs snelwegen en naar de combinaties van geluidsschermen met vegetatie. Het RIVM en de GGD Amsterdam hebben het bestaande overzicht uitgebreid met alle beschikbare concrete gegevens over vegetatie en luchtkwaliteit van de laatste jaren.

Het onderzoek is vooral op de stoffen stikstofdioxide en fijn stof gericht vanwege hun relatief hoge concentraties ten opzichte van Europese normen voor de luchtkwaliteit. Lees verder het rapport: Het effect van vegetatie op de luchtkwaliteit (pdf)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.