Bijgewerkt: 5 juni 2023

Restauratie van de kruiswegstaties van de St. Urbanuskerk

Nieuws -> Cultuur

Bron: Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus/Amstelveenweb
26-10-2022

Op 15 september 2018 brak in de Sint Urbanuskerk in Bovenkerk, Amstelveen een brand uit die het gebouw zwaar beschadigde. Het dak stortte in en de inventaris werd grotendeels verwoest. Gelukkig bleven de kruiswegstaties gespaard, zij het met flinke schade.

Een kruiswegstatie is een reeks van 14 voorstellingen, waarbij rooms-katholieke gelovigen kunnen stilstaan om de laatste gang van Jezus naar zijn kruisiging, dood en verrijzenis te herdenken. Kruiswegstaties zijn er in vele vormen: sobere kruisjes langs de kerkwand, in reliëfvorm, geschil­derde of gebeeldhouwde versies.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Restaurator Jazzy de Groot restaureert het beschadigde schilderij 'Jezus wordt in het graf gelegd' van kunstschilder Frans Loots op 22 oktober 2022 in Museum JAN

Die van de Sint-Urbanuskerk zijn geschilderd door de Haarlemse (kerk-)schilder Frans Loots (1863-1924) met olieverf op linoleum. De vuurstorm die werd veroorzaakt door het neer­stortende dak, veroorzaakte brandblaren en het bluswater liet vlekken achter op de werken. Gelukkig is die schade te herstellen, maar dat is wel een ‘heidense’ klus.

Eén van de staties is te zien in deze zaal van Museum JAN in Amstelveen.  Dolf Middelhoff (bestuurslid Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus) gaf op woensdag 12 en 26 oktober 2022 lezing over het restauratieproces. Schilderijenrestaurator Jazzy de Groot is in het museum elke zaterdag tot eind november 2022 aan het werk. Bezoekers van Museum JAN kunnen dan meekijken hoe Jazzy de restauratie van de kruiswegstatie: 'Jezus wordt in het graf gelegd ' uitvoert en haar eventueel om uitleg vragen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het is een zeer tijdrovende klus, een oppervlakte van ongeveer 10 cm² duurt de restauratie 2 dagen

Restaurator Jazzy de Groot schilderijenrestaurator met een professioneel doctoraat in de restauratie van cultureel erfgoed. Zij is werkzaam geweest als restaurator in verschillende musea en werkt sinds 2017 als zelfstandig restaurator. Jazzy werkt gedurende vier jaar aan de beschadigde kruiswegstaties van de St. Urbanuskerk. Het is een enorm tijdrovend, want de kruiswegstaties zijn geschilderd op linoleum.

Het linoleum is super breekbaar, maar gelukkig zijn deze op multiplexplaten geplakt en in dit geval gelukkig, want daardoor zijn ze hanteerbaar. Was dat niet zo geweest dan waren ze van de muur gebrokkeld. Op sommige plekken was het linoleum losgekomen van de plaat, dat zichtbaar was door een bolling, dus dat was moeilijk werkbaar. Met een in slechte staat verkerende statie is Jazzy ruim 400 uur bezig!Op de vraag hoelang ze nog bezig zal zijn was het antwoord: er zijn 14 kruiswegstaties en 11 kleinere afbeeldingen, dus reken maar uit. Sommigen zijn wel wat minder beschadigd, maar stel gemiddeld dan 300 uur per schilderij maal 35 dan kom je toch al snel op 10.500 uur werk!!! en dan later nog het bijwerken in de kerk als alles weer hangt. Dit laatste omdat de lichtval in de kerk toch anders is en er dan misschien her en der wat kleur bijgewerkt moet worden.

Kijk mee met de uitdagingen van de restaurator en stel haar al uw vragen, want het is echt de moeite waard om te zien wat er allemaal bij komt kijken. Uw donatie is dus ook hard nodig, zie bij ‘Help ons uit de Brand’. Adres: Museum JAN Dorpsstraat 50, 1182 JE AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.