Bijgewerkt: 8 december 2023

Roundup is groot probleem voor het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Nieuws -> Milieu

Bron: Water Natuurlijk
26-11-2014

Vorige week besloot de Amstelveense gemeenteraad op initiatief van BBA wethouder Peter Bot toch door te gaan met het gebruik van het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto op stoepen, pleinen en straten in Amstelveen. Water Natuurlijk, de grootste partij in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht reageert verbolgen.

Volgens Water Natuurlijk lijsttrekker Wiegert Dulfer, is Roundup een grote bedreiging voor de waterkwaliteit. Wiegert Dulfer zegt met verbazing kennis genomen te hebben van het besluit van Amstelveen om, tegen eerdere toezeggingen in, toch door te gaan met het gebruik van Roundup: ‘Uit onderzoeken staat vast, dat glyfosaat, de werkzame stof in Roundup, zeer schadelijk is voor dieren die in het water leven, zoals vissen, salamanders en kikkers. En wat te denken van honden die uit plassen op straat, of uit sloten drinken? Het is niet voor niets, dat de Tweede Kamer tot een landelijk verbod besloten heft.

Foto Amstelveen
(Bron Water Natuurlijk - 2014)

Wiegert Dulfert, lijsttrekker van Water Natuurlijk


Dat Amstelveen, dat zich vaak voorstaat op haar imago als ‘groene gemeente’, nu zo lang mogelijk dit gif wil blijven gebruiken, vind ik uiterst teleurstellend’. Dulfer zegt vaak veel onwetendheid en desinteresse tegen te komen bij lokale bestuurders over waterkwaliteit. ‘Volgens de Amstelveense wethouder zou Roundup de meest milieuvriendelijke wijze van onkruidbestrijding zijn. Hij beroept zich daarbij op een rapport, waarin het overschrijden van drinkwaternormen niet meegenomen is.

Nogal eenzijdig dus, want het grootse probleem met glyfosaat is nu juist het risico voor de drinkwaterproductie. Het voorgenomen verbod op glyfosaat moet wat mij betreft per direct uitgevoerd worden. Het kost onze drinkwaterbedrijven 6 tot 12 miljoen euro per jaar om glyfosaat uit ons drinkwater te filteren. Leuk, dat Amstelveen denkt dus wat euro’s te kunnen besparen, maar uiteindelijk betalen Amstelveense inwoners twee keer de prijs: ze lopen gezondheidsrisico’s en zij betalen een hogere prijs voor hun drinkwater. ‘

Water Natuurlijk?

Water Natuurlijk is een waterschapspartij, in 2008 speciaal opgericht om de belangen van natuur, milieu, landschap en recreatie in de waterschappen beter te kunnen beschermen. Water Natuurlijk is een netwerkorganisatie, niet verbonden aan een bepaalde politieke partij. Landelijk én in het waterschap Amstel, Gooi en Vecht is Water Natuurlijk de grootste vertegenwoordiging in het bestuur van het waterschap. De bestuurders zetten zich in voor schoon, veilig, gezond en betaalbaar water. www.waternatuurlijk.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.