Bijgewerkt: 3 juli 2022

SP-Amstelveen doet voorstellen om minima beter te bereiken

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
08-12-2019

Het is beroerd gesteld met het aantal mensen dat gebruik maakt van minimaregelingen. Ze worden eenvoudigweg onvoldoende bereikt. Mooie campagnes met posters in bushokjes hebben niet geleid tot een grotere bekendheid van alle regelingen en een beter gebruik ervan. Naar schatting maakt slechts een derde van de minima gebruik van de voor hen beschikbare voorzieningen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

Marina Casadei raadslid van SP-Amstelveen tijdens de gemeenteraadsvergadering op 13 februari 2019


De SP-Amstelveen vindt het daarom de hoogste tijd om de communicatie met de minima te verbeteren. Zo kun je mensen die aan het loket een uitkering komen aanvragen al standaard een informatiepakket meegeven met niet alleen de gemeentelijke voorzieningen, maar ook met informatie over bijvoorbeeld de voedselbank en het financieel café. Nu wordt aan de medewerkers overgelaten of er informatiemateriaal wordt meegegeven. Vermelding van de regelingen in de lokale huis-aan-huis bladen is een manier om met name de werkende minima te bereiken. Deze en andere voorstellen gaat de SP in een motie naar voren brengen tijdens de raadsvergadering van 11 december 2019.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Op 14 december 2018 heeft de gemeente Amstelveen een unieke campagne gelanceerd, om armoede in de stad aan te pakken. In het Cobra Museum staat Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Werk en Inkomen met de leden van de familie die op de flyer van de campagne hebben meegewerkt: dochter Joy, moeder Tanja en zoon Duuk


Raadslid Marina Casadei: 'Het beoogde stadsgesprek met de minima werd door maar 9 mensen uit de doelgroep bijgewoond. Dat is natuurlijk geen goede afspiegeling van de doelgroep en dan wordt het moeilijk om het minimabeleid te evalueren en bij te stellen. De leden van de SP spreken regelmatig met personen die met moeite de eindjes aan elkaar knopen. Mensen met en zonder uitkering. Sommige van hen vertellen dat ze geen bijzondere bijstand meer aanvragen, omdat meerdere keren hun aanvraag is afgewezen. Of omdat ze aan het loket al te horen hebben gekregen dat een aanvraag geen zin heeft. En dan geven ze de moed op.

Maar er zijn ook nog altijd mensen die niet weten van welke voorzieningen ze gebruik mogen maken. Voor deze doelgroep zou het helpen als er proactief communicatiebeleid wordt ingezet. Mensen mondeling op de hoogte brengen werkt natuurlijk het beste, maar als dat niet kan kunnen bijvoorbeeld de lokale media worden ingezet.' De SP doet aanstaande woensdag enkele voorstellen, maar nodigt iedereen uit om mee te denken over hoe we mensen met een kleine beurs beter kunnen bereiken.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.