Bijgewerkt: 20 juni 2024

SP-Amstelveen roept College B en W om te stoppen met de kostendelersnorm

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
27-04-2020

In 2015 is de Participatiewet ingevoerd. Deze wet verving de Wet Werk en Bijstand en de Wet Sociale Werkvoorziening. Met de invoering van de participatiewet is er veel verslechterd voor mensen met een bijstandsuitkering. Een van die verslechteringen is de kostendelersnorm, waarbij ervan uit wordt gegaan dat als meerdere volwassenen in een huis wonen zij de kosten delen, zodat er een lagere uitkering kan worden toegekend.

Maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Overal in Nederland zien we een patroon ontstaan, waarbij ouders met een uitkering hun volwassen kinderen het huis uit zetten, omdat zij er in inkomen op achteruitgaan als zij thuis blijven wonen. Zo belanden veel jongeren op straat en worden dakloos.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Wil Roode burgerraadslid van SP-Amstelveen


Wil Roode burgerraadslid van SP-Amstelveen: 'Door de coronacrisis en de daaropvolgende economische crisis hebben veel mensen het moeilijk gekregen en zijn er nóg meer mensen die een beroep doen op de bijstand. Dit is daarom het goede moment om deze kostendelersnorm met onmiddellijke ingang te stoppen. Het is immers geen verplichting voor gemeenten om deze toe te passen. Bovendien blijkt het ook nog eens contraproductief te zijn omdat de kosten voor maatschappelijk opvang van bijvoorbeeld dakloze jongeren vele malen duurder zijn. En daarnaast is deze maatregel ook nog de oorzaak van veel persoonlijk leed.'

Foto Amstelveen
(Foto Arenda Oomen/Ministerie van Sociale Zaken -2018)

Tamara van Ark (VVD) staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid


De SP sluit zich aan bij de oproep van de staatssecretaris aan gemeenten om te stoppen met het toepassen van de kostendelersnorm. De fractie heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college en heeft verzocht om met onmiddellijke ingang te stoppen met het opleggen van de kostendelersnorm. Dat mensen in onze gemeente door de Coronamaatregelen zonder werk zijn komen te zitten een beroep moeten doen op de gemeente voor bijstand is al erg genoeg. Om ze daarnaast ook nog te gaan straffen met de kostendelersnorm is onnodig en ongewenst. De SP gaat er daarom van uit dat ook Amstelveen gehoor zal geven aan de oproep van de staatssecretaris.

Wat is de kostendelersnorm in de bijstand? De kostendelersnorm betekent dat als u samenwoont met meer volwassenen, de gemeente uw bijstandsuitkering daarop aanpast. Hoe meer volwassen personen in uw huis wonen, hoe lager uw uitkering. Niet alle huisgenoten tellen mee voor de kostendelersnorm. De reden voor de kostendelersnorm is dat u lagere woonkosten heeft als er meer personen in uw woning wonen. U kunt deze kosten namelijk delen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.