Bijgewerkt: 6 december 2021

SP-Amstelveen roept op tot bezinning

Nieuws -> Politiek

Bron: Joep van Erp
24-12-2009

De tijd rond Kerst en Nieuwjaar is een goede tijd voor bezinning. Voor de SP-Amstelveen is het duidelijk waarop onze stad de komende vier jaar moet inzetten:  1. Behoud tram 5 en sneltram 51 in plaats van het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Amstelveen.

  2. Sociale woningbouw terug aan de Carmenlaan in plaats van een overbodig en duur vervoersknooppunt.

  3. Verbreding van de A9 is een rijksproject en de ondertunneling dient daarom door het rijk betaald te worden.

  4. Investeer in de voorzieningen in de buurten. De buurt is de schaal van de toekomst.

  5. Bestrijd de armoede in plaats van deze te ontkennen.


Kerstboom Amstelveen
(Ontwerp Amstelveenweb.com - 2009)

Bezinning bij de kerstboom


In Amsterdam ligt de Noord-Zuidlijn als een open wond in de stad. Toen de Amsterdamse gemeenteraad in 2002 besloot de Noord-Zuidlijn te bouwen, schatte Amsterdam de kosten op circa 1,4 miljard euro. Inmiddels is dat 3,1 miljard. Het project is niet zoals gepland in 2011, maar op zijn vroegst in 2017 klaar.

Nu de Amsterdamse politiek haar wonden likt en zich afvraagt hoe deze gigantische kosten opgebracht moeten gaan worden is het tijd voor bezinning in Amstelveen. De tijd van megalomane ideeën is voorbij. De meeste partijen in de raad overtreffen elkaar echter met ambitieuze plannen. Bijvoorbeeld over de verbreding en ondertunneling van de A9 als over het doortrekken van de Noord-Zuidlijn naar Amstelveen.

Terwijl stadsdeel Zuider-Amstel weigert mee te werken aan het doortrekken van de Noord-Zuidlijn, in verband met de hoge kosten en overlast, ziet het Amstelveense CDA de Noord-Zuidlijn al op palen door de wijken lopen. Andere partijen stemmen in met de Noord-Zuidlijn en heffen daarmee de tramlijnen 5 en 51 op. De kosten van deze ingrijpende werkzaamheden in Amstelveen bedragen zeker 400 miljoen euro.

BBA en VVD dromen weg bij een Esplanade van groot allure op het tunneldak. De tunnelkosten bedragen zeker 800 miljoen euro, waarvan 100 miljoen euro voor rekening van de gemeente Amstelveen komt.

De PvdA wil een nieuw gemeentehuis bouwen, maar de kosten daarvan zijn een groot vraagteken. Het zijn grootse plannen, maar wie gaat dat betalen? Het rijk en de provincie zullen de komende jaren de hand op de knip houden, want zij gaan zelf enorm snijden in hun uitgaven. Gaan we de groene oevers van de Poel volbouwen met dure woningen, om de onnodige bouw van een nieuw gemeentehuis te betalen?

Met het echec van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn in ons achterhoofd is het zaak in de Amstelveense politiek de tering naar de nering te zetten. Of zadelen we de inwoners van Amstelveen op met torenhoge tekorten op de gemeentebegroting?Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.