Bijgewerkt: 29 maart 2024

SP-Amstelveen wil compensatie van de energierekening

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
05-04-2022

Onlangs werd bekend dat veel gemeenten in Nederland niet genoeg geld hebben gekregen vanuit het Rijk om iedereen die moet leven van maximaal 120% van het minimum de 800 euro aan compensatie voor de energierekening te geven. De SP-Amstelveen wil weten hoe dit voor Amstelveen zit en heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het gemeentebestuur.

SP-raadslid Nora Fakirni: 'Deze groep mensen weet letterlijk niet meer hoe ze rond moeten komen en hebben de 800 euro aan compensatie voor hun energierekening echt nodig. We hopen dat de gemeente Amstelveen er voor zorgt dat ze het ook krijgen.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Nora Fakirni raadslid van SP-Amstelveen


De SP is van mening dat mocht er niet genoeg geld beschikbaar zijn vanuit het Rijk dat de gemeente dit tijdelijk moet voorschieten en later terugvragen van het Rijk. Ook deze vraag hebben wij aan het gemeentebestuur voorgelegd. Fakirni vervolgt: 'Natuurlijk wil je als gemeente je geld verantwoord uitgeven, maar het zou onverantwoord zijn om deze mensen letterlijk en figuurlijk in de koud te laten staan. Daarom hopen we dat als het nodig is het college bereid is om het geld voor te schieten en het Rijk, niet onze inwoners, de rekening te presenteren om deze sociaal economisch kwetsbare groep inwoners te helpen met de volledige compensatie voor hun energierekening van 800 euro.'

De SP-Amstelveen vraagt daarbij ook extra aandacht voor groepen die onder de grens zitten maar wellicht niet in beeld zijn bij de gemeente, zoals ZZP’ers of mensen afhankelijk van bijvoorbeeld Wajong.

Betreft: Vragen conform artikel 44 Reglement van Orde Gemeenteraad. Compensatie energierekening 800 euro

De Rijksoverheid heeft aan de gemeenten gelden beschikbaar gesteld om gezinnen die een inkomen hebben tot maximaal 120 % van het sociaal minimum een energietoeslag te betalen voor een bedrag van € 800,- ter compensatie van de sterk gestegen energiekosten. De SP fractie heeft daar de volgende vragen over aan het college:

1. Hoeveel gezinnen (gespecificeerd naar éénpersoons- en meerpersoonshuishoudens) komen in Amstelveen in aanmerking voor bedoelde regeling?

2. Op welke wijze heeft u deze aantallen vastgesteld? Zijn hierbij alle gezinnen in beeld (denk ook aan Wajong, mensen met uitkering via UWV, ZZP’ers met laag inkomen)? Hoe kunnen inwoners zich melden?

3. Is de gemeente al begonnen uitvoering te geven aan de regeling door gelden uit te keren aan degenen die daar recht op hebben?

4. Krijgt de gemeente Amstelveen voldoende geld om bedoelde regeling uit te voeren?

5. Indien volgens de berekeningen van de gemeente Amstelveen er onvoldoende geld wordt toegekend door de Rijksoverheid wat is dan de omvang van het tekort voor de gemeente?

6. Indien en voor zover er onvoldoende geld is om de regeling uit te voeren, op welke wijze wordt deze op dit moment dan wel door de gemeente concreet ingevuld?

7. Indien en voor zover er onvoldoende geld is om de regeling uit te voeren, en indien mocht blijken dat er niet binnen enkele maanden zicht is op extra gelden van de kant van de Rijksoverheid, is de gemeente dan bereid dit tekort uit eigen middelen aan te vullen?

8. Indien en voor zover er onvoldoende geld is om de regeling uit te voeren, binnen welke termijn wil de gemeente het tekort dan aanvullen opdat alsnog uitvoering wordt gegeven aan de bedoelde regeling?

9. Indien en voor zover er onvoldoende geld is om de regeling uit te voeren en de Rijksoverheid niet bereid is binnen enkele maanden het tekort aan te vullen, op welke wijze wil de gemeente het tekort dan aanvullen opdat alsnog uitvoering kan wordt gegeven aan de bedoelde regeling?



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.