Bijgewerkt: 20 april 2024

SP-Amstelveen wil extra energietoeslag van 500 euro voor inwoners met een laag inkomen

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
22-08-2022

De SP-Amstelveen heeft het college van B en W in april dit jaar schriftelijke vragen gesteld over de energietoeslag  van 800 euro voor lage inkomens. Burgerraadslid Wil Roode: 'Inmiddels is deze toeslag uitbetaald. Maar gezien de forse crisis als het gaat om de energie armoede en dat juist mensen met een minimum inkomen door het ijs zakken vanwege  de ernstige inflatie is het van belang dat er naast de energietoeslag ook andere maatregelen genomen moeten worden.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Wil Roode burgerraadslid van SP-Amstelveen


Inmiddels heeft het Rijk de energietoeslag verhoogd naar een bedrag van 1.300 euro. Veel gemeenten hebben de aanvulling van de 500 euro al overgemaakt naar de huishoudens die in de knel zitten met het betalen van de rekeningen. Wil Roode: 'Het is niet alleen dat de impact van energie-armoede groot is maar het heeft ook gevolgen voor de gezondheid van mensen. De winter staat voor de deur en veel gemeenten hebben de aanvullende toeslag van 500 euro  al overgemaakt.  Amstelveen nog niet.

De mensen die straks in de kou staan willen weten wanneer de energietoeslag naar hun toe komt. Maar op zijn minst zou het college hier voorlichting over moeten geven naar voorbeeld van andere gemeenten. Ook het armoedebeleid in Amstelveen moet naar voren worden gehaald want het water staat veel mensen aan de lippen en op gemeentelijk niveau kan de gemeente veel doen om te voorkomen dat mensen na de winter rechtstreeks door kunnen naar de afdeling schuldhulpverlening.'

Patrick Adriaans, fractievoorzitter van de SP-Amstelveen heeft het college daarom opnieuw vragen gesteld over de energietoeslag. Hij vraagt het college ook om met Eigen Haard in gesprek te gaan  over het achterstallig onderhoud. De SP heeft al eerder moties ingediend om energiebesparende maatregelen te nemen om slecht geïsoleerde woningen met spoed te isoleren. Adriaans wil dat naast spoed afspraken met Eigen Haard ook de prestatieafspraken m.b.t. energiezuinigheid en de  betaalbaarheid van woningen opnieuw tegen het licht worden gehouden. De vragen zijn inmiddels bij het college ingediend.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Patrick Adriaans fractievoorzitter van SP- Amstelveen tijdens het verkiezingsdebat op 15 februari 2022in Schouwburg Amstelveen


Vragen

1.         Aan hoeveel huishoudens van de circa 4.900 huishoudens is de energietoeslag van 800 euro verstrekt?

2.         Meerdere gemeenten in Nederland hebben de eenmalige verhoging van de energietoeslag van 500 euro reeds  verstrekt aan eerder genoemde huishoudens. De gemeente Amstelveen heeft dit (nog)  niet gedaan. Waarom (nog) niet en wanneer is het college van plan de 500 euro te verstrekken aan de huishoudens?

3.         Huishoudens met een Participatiewet uitkering kregen automatisch de toeslag verstrekt. Overigens huishouden dienden een aanvraag in te dienen. Nu het college beschikt over de persoonsgegevens van deze huishoudens ligt het in de rede deze huishoudens net zoals mensen in de bijstand de aanvullende energietoeslag eveneens automatisch te verstrekken.

Gaat het college de huishoudens die de eerste toeslag hebben ontvangen ook de tweede toeslag verstrekken? Zo niet, waarom niet?

4.         Wanneer gaat het college de tweede toeslag verstrekken?

5.         Wanneer gaat het college de informatie over deze tweede toeslag communiceren aan haar inwoners?

6.         Is het college het eens met de SP dat de bijtelling van de energietoeslag niet mag worden opgeteld bij het inkomen bijvoorbeeld als het gaat om kwijtschelding van gemeentelijke belastingen? Zo niet, waarom niet?

7.         De rechtbank van Gelderland heeft op 5 augustus een uitspraak gedaan waaruit gebleken is dat studenten niet uitgesloten mogen worden van energietoeslag. Gaat het college de energietoeslag ook aan studenten uitkeren? Zo niet, waarom niet?

8.         De urgentie om huizen beter te isoleren is van groot belang. In de prestatieafspraken zijn al afspraken gemaakt over energiebesparende maatregelen en n.a.v. moties van de SP over achterstallig onderhoud. In het licht van de energiecrisis met de winter voor de deur zijn nieuwe afspraken met Eigen Haard om slecht geïsoleerde woningen met spoed te isoleren van belang. Naast spoedafspraken zullen ook de prestatieafspraken m.b.t. energiezuinigheid en betaalbaarheid van woningen opnieuw tegen het licht gehouden moeten worden. Is het college bereid met Eigen Haard nieuwe afspraken te maken? Zo ja, wanneer en hoe gaat de gemeente dit proces vormgeven? Zo nee, waarom niet? 

9.         Is het college het met de SP eens dat het armoedebeleid met spoed herijkt dient te worden gezien de huidige crisis met als doel te bezien welke spoedmaatregelen ingezet kunnen worden op gemeentelijk niveau? En welke termijn denkt het college hiervoor de gemeenteraad te kunnen informeren? Zo niet, waarom niet?



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.