Bijgewerkt: 28 november 2022

SP- en GroenLinks-Amstelveen halen handtekeningen op voor zorg

Nieuws -> Politiek

Bron: SP / GroenLinks-Amstelveen
17-05-2015

De Amstelveense partijen SP en GroenLinks zijn de straat opgegaan om handtekeningen op te halen voor de volkspetitie Red de Zorg. Deze landelijke actie op initiatief van de FNV en CNV wil 300.000 handtekeningen ophalen om een protest te laten horen tegen de bezuinigingen die rondom de zorg plaatsvinden. In Amstelveen alleen al zijn bijna duizend handtekeningen opgehaald.

SP en GroenLinks zijn de straat opgegaan om handtekeningen op te halen tegen de bezuinigingen in de zorg. Er wordt bezuinigd op verpleeghuizen, de druk op zorgmedewerkers neemt toe, en mensen worden steeds meer op zichzelf aangewezen. SP-fractievoorzitter Joep van Erp: “Er valt veel te verbeteren in de zorg. Doe wat tegen de verspilling. Mevrouw van der Zijden liet me laatst een karrevracht aan teveel verstrekte medicijnen en verbandmiddelen zien. Deze worden niet teruggenomen . Doe hier iets aan!

Maar nu worden vooral mooie verhalen gebruikt om keihard te bezuinigen op mensen die er niet voor kiezen om ziek te zijn. Ook in Amstelveen merken mensen daar de gevolgen van. Mensen die recht hebben op persoonsgebonden budget en door betalingsachterstanden niet, of te laat krijgen uitbetaald kunnen op dit moment hun zorgverleners niet betalen.”

Foto Amstelveen
(Bron GroenLinks-Amstelveen - 2015)

Leden van SP- en GroenLinks-Amstelveen halen handtekeningen op voor de volkspetitie 'Red de Zorg' op 15 mei 2015


Volkspetities zijn in het verleden vaak ingezet op grote onderwerpen die de bevolking in beroering brachten, zoals het algemeen kiesrecht, of de plaatsing van kernwapens. Deze landelijke petitie wil een even groot geluid laten horen, maar dan met betrekking tot de zorg. Dat het onderwerp zorg ook in Amstelveen sterk leeft is duidelijk. GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer: “Op straat horen we ook veel verhalen van mensen die zelf, of in hun omgeving getroffen worden door de bezuinigingen in de zorg. Er is minder tijd voor een praatje met een oudere, zorgverzekeraars die hun cliënten niet willen helpen, of mensen die best boodschappen voor de buren willen doen, maar niet de hele professionele zorg op zich kunnen nemen. We krijgen ontzettend veel handtekeningen binnen.”

Actieleidster Det van Kessel, werkzaam bij Ons Tweede Thuis: “Ja, ik merk dit ook in de dagelijkse praktijk. Vacatures worden niet opgevuld en in de toekomst zal er meer met vrijwilligers gewerkt moeten worden die het werk van het geschoolde personeel overnemen. De werkdruk neemt alsmaar toe en we zijn meer bezig met verslagen  maken dan professionele zorg te verlenen. Ik zeg altijd dat zorg een vak is en geen hobby. En dit is nog maar het begin.”

De teller qua handtekeningen staat landelijk na een week al op meer dan 100.000 en in Amstelveen zijn er al 945 opgehaald. Zaterdag 6 juni 2015 staan GroenLinks en de SP weer op het Stadsplein. Mensen die zelf willen tekenen en meer informatie willen, kunnen naar www.fnvvoorzorg.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.