Bijgewerkt: 21 november 2024

SP testteam tramlijn 5 en 51 biedt haar diensten aan

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
25-06-2012

In het kader van de discussie rondom de nieuwe Amstelveenlijn is er veel gepraat over de hoogwaardigheid van de tramlijn. In deze discussie gaat het meestal over snelheid en comfort. Toegankelijkheid dreigt hierbij een ondergeschoven kindje te worden.

Reden voor een aantal Amstelveners met een beperking om te kijken, hoe het nu gesteld is met de toegankelijkheid van de tramlijnen, om zo ook ideeën te kunnen ontwikkelen voor de nieuwe Amstelveenlijn.

Want het is van groot belang bij de ontwikkeling van de nieuwe tramlijn niet dezelfde gebreken in het ontwerp te maken. De toekomstige Amstelveenlijn moet voor iedereen toegankelijk zijn, dan pas kunnen we spreken van een hoogwaardige tramlijn! Daarom biedt het testteam ,tijdens de inspraakavond op 25 juni 2012, haar diensten aan bij het projectbureau Amstelveenlijn.

tram 5 Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Tram 5 in de bocht


Met de expertise van het testteam wordt het projectbureau de mogelijkheid geboden een goed ontwerp te maken ook op het gebied van de toegankelijkheid. N.B. later aanpassen kost meer geld dan meteen goed aanleggen. Zo bespaar je op lange termijn op de kosten.

Hieronder een samenvatting van de bevindingen  van het testteam over toegankelijkheid van haltes, voorzieningen en voertuigen van tram 5 en sneltram 51 in Amstelveen en Amsterdam. Gegevens zijn verzameld tijdens de test op 10 juni.



  • De norm voor de breedte van de spleet tussen de rand van het perron en de vloer van het voertuig is maximaal 5 cm. In de ideale situatie is het 2,5 cm maar maximaal 5 cm is ook nog aanvaardbaar. Opmerkelijk is, dat deze norm in slechts één geval van alle geteste voertuigen gehaald wordt. In alle andere gevallen is de breedte veel te groot.

  • Het hoogteverschil tussen tram en perron is op veel haltes in Amstelveen is aanzienlijk, zowel bij 5 als 51. Ook bij opgehoogde haltes in Amsterdam.  Opvallend is, dat in Amsterdam juist de drukke, veelgebruikte haltes op populaire bestemmingen niet verhoogd zijn.

  • Op de haltevertrekstaten van tram 5 op de perrons is niet zichtbaar welke ritten met combino’s worden gereden. Combino’s zijn beter toegankelijk met een rolstoel dan de oude voertuigen van tram 5. Bij bijvoorbeeld lijn 14 wordt wel vermeld welke ritten met lagevloermaterieel worden gereden.

  • Geleidelijnen op perrons in Amstelveen voldoen niet. De lijnen moeten op het beton worden aangebracht, de gefreesde lijnen zijn slecht voelbaar met een stok.

  • Er is geen auditieve reisinformatie op de haltes in Amstelveen. Er zijn geen drukknoppen met geluid aanwezig op de haltes (zoals bijvoorbeeld op het busstation in Amstelveen). Niet in elk voertuig functioneerde de omroepinstallatie voor de haltes.

  • Er is niet hoorbaar aan welke kant uitgestapt moet worden. In Duitsland wordt “Ausstieg links” of “Ausstieg rechts” omgeroepen. Er is niet vooraf zichtbaar aan welke kant uitgestapt moet worden (behalve in het CAF-materieel).

  • De leuningen op de perrons in Amstelveen zijn te kort. De trap begint al voordat slechtzienden de leuning goed kunnen vastgrijpen.

  • Markering op glas van abri’s voldoet niet. Dat moet een doorgetrokken band zijn en niet grijs-op-grijs, grijze kleur op een grijze, betonnen achtergrond.

  • De glazen zijkanten van abri’s moeten voorzien worden van een kozijn, want alleen een glazen rand is slecht zichtbaar.

  • Met een rollator is het moeilijk op sommige overgangen de trambaan over te steken. De looproute is erg ongelijk.

  • De knop om de deur te openen op tram 5 (oud materieel) is voor slechtzienden onvindbaar. Lift Oranjebaan deed het nu, maar is vaak defect, werd ons door een frequente reiziger gemeld.


Het Testteam is een initiatief van een aantal Amstelveners met lichamelijke beperking. Het Testteam wordt ondersteund door OLGA en de SP. In de toekomst zal het Testteam ook buslijnen gaan testen. Zie ook: Testteam test toegankelijkheid tramlijnen



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.