Bijgewerkt: 3 maart 2024

Salon van de Geweigerden

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
27-09-2007

'Salon van geweigerden' bij Triënnale


Als reactie op de afwijzing voor de Triënnale Amstelveen 2007, die van 6 tot 28 oktober 2007 in het Cobra Museum wordt gehouden, richt een groot aantal plaatselijke kunstenaars de 'Salon van Geweigerden' in.

Pascale Lefebvre Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Pascale Lefebvre tijdens de Atelierroute 2006


In een grote truck, die tijdens de opening van de Triënnale op vrijdag 5 oktober voor het museum op het Sandbergplein zal worden geparkeerd, zal werk van hen komen te hangen. „Het wordt de kortste expositie ooit," aldus Pascale Lefebvre, die de groep kunstenaars vertegenwoordigt.

„Slechts drie, vier uren zal de tentoonstelling te bezichtigen zijn." Van de ruim vijftig meedingende kunstenaars werden er achttien geselecteerd om gedurende de prestigieuze Triënnale werk de exposeren. De uitdaging was 'in dialoog te gaan met CoBrA', zoals museumdirecteur John Vrieze vorige week in deze krant uitlegde. De selectie was scherp.

Onder afgewezen kunstenaars heerst onder meer de opvatting „in het geheel geen trek te hebben in een dialoog met illustere voorgangers." „Ik wil gewoon eigen werk kunnen exposeren tijdens de Triënnale," aldus een van hen, Anne Leegstra, bondig.

Anne Leegstra  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2005)

Anne Leegstra in zijn atelier


Tijdens de opening van de Triënnale op 5 oktober 2007 zal de Vereniging Amstelveen Kunst (A"VK) een alternatieve tentoonstelling organiseren in een truck voor het Cobra Museum met werken van de leden die niet geselecteerd zijn om mee te doen aan de tentoonstelling. Initiatiefneemster namens A"VK, Pascale Lefebvre, legt uit:

„In de tweede helft van de negentiende eeuw zagen jonge impressionistische en realistische kunstenaars hun werken geweigerd worden door de Académie des Beaux-Arts, organisator van de officiële Salon de Paris. Zij organiseerden een alternatieve tentoonstelling en noemden deze de 'Salon des Refusés' (Salon van de geweigerden). Het was een onregelmatige, artistieke tentoonstelling waar schilderijen en beeldhouwwerken tentoongesteld werden die niet waren toegelaten tot de officiële salon."

„De belangrijkste was die van 1863, die op initiatief van Napoleon III tot stand kwam, nadat er kritiek op de selectiecriteria van de jury was gekomen. De keizer zelf besliste dat de geweigerde werken tentoongesteld moesten worden in een afzonderlijke zaal, op hetzelfde moment in de marge van de officiële tentoonstelling."

„Het bestuur van de A"VK heeft in het voorjaar een gesprek gehad met de directie van het Cobra Museum over de opzet van de Triënnale. Wij houden vast aan de oorspronkelijke afspraak die bij de oprichting van het museum met de gemeente, onder wie toenmalige wethouder cultuur Piet van den Heuvel, en de Stichting vrienden van Aemstelle is gemaakt.

Piet van den Heuvel Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2007)

Piet van den Heuvel zit naast burgemeester Jan van Zanen tijdens de Indië herdenking in het Broersepark in augustus 2007


Eén keer in de drie jaar krijgen alle professionele kunstenaars uit Amstelveen de gelegenheid hun werk tentoon te stellen in het Cobra. Zeker nu Aemstelle met de grond gelijk is gemaakt en de Amstelveense beroepskunstenaars geen enkele geschikte expositieruimte meer hebben. De gemeente heeft onlangs het Cobra Museum voor vele tientallen miljoenen aangekocht, terwijl er voor de leden van de A"VK geen expositieruimte meer is. Daarom deze actie, die maar 3 tot 4 uur duurt.

Daarna nemen de kunstenaars hun werk weer mee naar huis. Klaar. Afgelopen. Dit wordt de kortste groepstentoonstelling ooit gehouden." „De A"VK zal blijven benadrukken dat wij over drie jaar een tentoonstelling willen hebben in het Cobra Museum met werk van alle professionele kunstenaars uit Amstelveen. Wij hebben kwaliteit genoeg."Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.