Bijgewerkt: 12 juni 2024

Schadelijke stof DNP is op de Nederlandse markt

Nieuws -> Gezondheid

Bron: NWA
23-11-2017

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor de aanwezigheid van de schadelijke stof DNP op de Nederlandse markt. DNP is een toxische stof die bij gebruik ernstige gezondheidsgevolgen kan hebben. Het vermoeden bestaat, dat DNP wordt verwerkt in illegale middelen die door bodybuilders worden gebruikt. De NVWA roept op om illegale verkoop van het middel, of middelen die de stof DNP bevatten te melden.

Dinitrophenol (DNP). 2,4-dinitrophenol (DNP), ook wel bekend onder de namen Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldifen and Chemox, is een chemische stof die in het verleden in de Verenigde Staten als medicijn op de markt is geweest voor de behandeling van obesitas. DNP wordt door bodybuilders gebruikt om de onderhuidse vetlaag te verminderen. Mensen kunnen overlijden na inname van 1-3 gram DNP per dosering. Ook bij lagere doseringen heeft DNP nadelige effecten, zoals huiduitslag, cataract (staar) en effecten op hart en bloedvaten en het zenuwstelsel. Bureau Risicobeoordeling onderzoek van de NVWA heeft recent een risicobeoordeling uitgebracht over bij welke concentratie DNP gezondheidsschade kan optreden.

Foto Amstelveen
(Foto Aleksander Sobolewski/Wikipedia - 2016)

2,4-Dinitrofenol (2,4-DNP of gewoon DNP) is een organische verbinding met de formule HOC6H3(NO2)2

In Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk was dit jaar sprake van een aantal ernstige ziekenhuisopnames als gevolg van het gebruik van DNP. De NVWA waarschuwde eerder in 2015 voor DNP. Vermoed werd toen dat DNP werd verwerkt in illegaal verkrijgbare afslankmiddelen. De Douane heeft vorige week bij de NVWA gemeld, dat zij 2,4-dinitrofenol (DNP) in pakketpost afkomstig uit Hongkong heeft aangetroffen. Het ging om 7 pakketten die bestemd waren voor 7 verschillende afnemers. In totaal is 4 keer een kilo DNP aangetroffen en enkele honderden capsules die DNP bevatten.

Vervolgens is onderzoek uitgevoerd naar de geadresseerden van de pakketten. Uit dat onderzoek blijkt, dat DNP gebruikt wordt voor de productie van voedingssupplementen. De producten hebben bij import vaak misleidende etiketten zoals limonadepoeder, chocoladepoeder, meloenpoeder, en dergelijke om de Douane te misleiden en ontdekking te voorkomen. Ook bevat een aantal partijen pillen en flesjes anabole steroïden. Dat duidt er op dat de producten waarschijnlijk bestemd zijn voor sportscholen.

Via rioolwateronderzoek is geconstateerd, dat DNP door mensen is gebruikt in Nederland. Verhoogde gehaltes worden in rioolwater gevonden rondom bodybuildingwedstrijden. DNP-bevattende producten worden niet via reguliere webshops verkocht. Het vermoeden is, dat de verhandeling en levering van deze producten via het illegale circuit gebeurt. De NVWA zet het onderzoek naar de bestemming van de aangetroffen DNP-partijen voort.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.