Bijgewerkt: 28 maart 2024

Schubdier als mogelijke coronavirus gastheer

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Wereld Natuur Fonds/Wikipedia
07-02-2020

'De dodelijke uitbraak van het coronavirus in China kon aan mensen overgebracht worden door het illegale verkeer van schubdieren, de enige geschubde zoogdieren ter wereld, die in Azië voor voedsel en geneeskunde worden gebruikt, - melden Chinese onderzoekers. Het schubdier is een van de meest verhandelde zoogdieren van Azië, hoewel beschermd door de internationale wetgeving, omdat het vlees wordt beschouwd als een delicatesse in landen zoals China maar ook de schubben worden gebruikt in de traditionele geneeskunde' - zegt het Wereld Natuur Fonds.

'Het besluit van de Chinese regering om de verkoop van wilde dieren op markten, in restaurants en online tijdelijk te verbieden is gezien de omstandigheden welkom. Hoewel de negatieve gevolgen van de illegale handel in wilde dieren en planten en de wereldwijde biodiversiteit duidelijk zijn, onderstreept de huidige verspreiding van het coronavirus, evenals SARS, MERS en andere uitbraken in de recente geschiedenis, de noodzaak om dringend actie te ondernemen en het bewustzijn te vergroten over de potentiële gevaren voor de menselijke gezondheid als gevolg van de illegale of ongereguleerde handel in wilde dieren en planten' – gaat WWF-Pakistan verder de situatie uitleggen.

Illegale markten voor wilde dieren komen in veel Aziatische landen voor, vooral in gebieden zoals de Gouden Driehoek van de Grote Mekong, waar Laos, Thailand en Myanmar dicht bij de Chinese grens samenkomen. Strikken die door stropers worden gezet om bushmeat te leveren zijn een wijdverbreid probleem geworden. Als gevolg hiervan zijn veel van de Aziatische bossen uitgeput van hun endemische populaties van wilde dieren -- waaronder veel bedreigde soorten, waarvan de handel verboden of streng gereguleerd is. Helaas is de handhaving van de wetten in veel van deze illegale wildmarkten zwak of vaak onbestaand.



Deze illegale activiteiten vormen niet alleen een bedreiging voor de biodiversiteit, maar het ontbreken van enige veterinaire controle maakt ze ook een bedreiging voor de gezondheid van zowel mensen als huisdieren, met het potentieel om gemeenschappen en economieën zowel lokaal als wereldwijd aanzienlijk te beïnvloeden. Het coronavirus is een zoönose, wat betekent dat het een besmettelijke ziekte is die wordt veroorzaakt door bacteriën, virussen en parasieten die zich verspreiden tussen dieren en mensen. Het wordt verondersteld te zijn gemuteerd in een omgeving waar het in contact is gekomen met mensen en zich heeft kunnen aanpassen op een manier die de overdracht op de menselijke bevolking mogelijk maakt. De markten voor wilde dieren kunnen dus een gunstig klimaat scheppen voor dit soort virale mutaties.

Bovendien is Zuidoost-Azië een belangrijk doorvoer- en toeristisch knooppunt, waarbij landen als Thailand en Cambodja populaire bestemmingen zijn voor mensen die vanuit China en Vietnam reizen, vooral in deze tijd van het jaar rond het maannieuwjaar. Pakistan is geen groot land voor de consumptie van wilde dieren en toch staat het bekend als een belangrijke bron en doorvoer voor veel illegale zendingen van wilde dieren die voornamelijk naar Oost-Aziatische landen gaan. In het land zelf bestaan ook illegale markten voor wilde dieren in bijna alle grote steden, waar illegale handel in beschermde en bedreigde diersoorten plaatsvindt, waaronder zoetwaterschildpadden en zeeschildpadden, vogels, reptielen en zoogdieren, en ook in levende dieren, hun onderdelen en producten, waaronder bont. Huisdierschildpadden zijn bijvoorbeeld bekende dragers van de Salmonellabacterie. Een toename van het aantal particuliere dierentuinen, volières en exotische huisdieren (vooral grote katten) is ook een bekende bron van zorg. Er zijn meer dan 300 particuliere dierentuinen in Punjab en Sindh opgericht zonder enig toezichts- en bewakingssysteem, en er zijn ook geen adequate regelgeving en beheersregelingen voor de verwijdering van kadavers, het fokken, de behandeling en de verkoop.

'Deze crisis op het gebied van de volksgezondheid is een oproep voor de wereld', zei Hammad Naqi Khan, directeur-generaal van WWF-Pakistan. 'Als we stroperij en illegale handel in bedreigde dieren en hun onderdelen niet elimineren, als bushmeat, voor vermeende medicinale waarde, of als huisdier, zal er in de toekomst altijd de dreiging van dit soort epidemieën zijn. Het WWF zal nauw samenwerken met regeringen in de regio Azië-Stille Oceaan om de nationale en internationale rechtssystemen verder te versterken en de volksgezondheidssector te betrekken bij het permanent beëindigen van de illegale handel in wilde dieren, inclusief het sluiten van ongereguleerde markten voor wilde dieren.'

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2020)

Een pangolin op Borneo, een eiland in Zuidoost-Azië


Schubdieren of schilferige miereneters zijn zoogdieren van de orde Pholidota (van het Griekse woord φολῐ́ς ). De ene overgebleven familie, Manidae, heeft drie geslachten: Manis, die vier in Azië levende soorten omvat; Phataginus, die twee in Afrika levende soorten omvat; en Smutsia, die twee eveneens in Afrika levende soorten omvat. Deze soorten variëren in grootte van 30 tot 100 cm (12 tot 39 in). Er zijn ook een aantal uitgestorven schubdiersoorten bekend.

Schubdieren worden bedreigd door stroperij (voor hun vlees en schubben) en zware ontbossing van hun natuurlijke leefgebieden, en zijn de meest verhandelde zoogdieren ter wereld. Vanaf januari 2020, van de acht soorten schubdieren, drie (Manis culionensis, M. pentadactyla en M. javanica) als kritisch bedreigd, drie (Phataginus tricuspis, Manis crassicaudata en Smutsia gigantea) als bedreigd en twee (Phataginus tetradactyla en Smutsia temminckii) als kwetsbaar op de Rode Lijst van Bedreigde Soorten van de Internationale Unie voor Natuurbehoud.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.