Bijgewerkt: 9 december 2022

Slow Art Day in het Cobra Museum Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
27-03-2015

In 2008 besloot Phil Terry, een gehaaste internetpionier uit New York, een uur lang in z’n eentje voor een kunstwerk te gaan zitten (een werk van Hans Hoffman in het Jewish Museum). Een jaar later deed hij dit weer, samen met drie vrienden, nu in het MoMA. Ze waren zo verrast door wat ze zage, en door hoe ze er achteraf met elkaar over konden praten, dat ze de ‘Slow Art Day’ opzetten. Zaterdag 11 April 2015 wordt op meer dan 150 kunstlocaties wereldwijd de Slow Art Day gehouden. Het Cobra Museum in Amstelveen is het eerste en enige Nederlandse Museum, dat zich hier bij aansluit.

Het idee achter Slow Art Day is, dat als je de tijd neemt om naar een kunstwerk te kijken, je je leven verrijkt met geheel nieuwe, en vaak onverwachte inzichten. Bezoekers kunnen zelf aan de ‘slag gaan’ bij acht door het Cobra Museum geselecteerde werken, (waar stoelen bij zijn geplaatst). Of men kan deelnemen aan begeleid langzaam kijken onder leiding van Gundy van Dijk (Hoofd Educatie Cobra Museum en al jaren promoter van het Slow Looking o.a. tijdens haar jarenlange werkzaamheden als senior educator in het Tropenmuseum, Hilde de Bruijn (Conservator Cobra Museum) en Claire Brown (Regionaal Coordinator Slow Art Day en eigenaar Thinking Museum). Allen getraind in Visible Thinking zoals bedacht door Ron Ritchhart en David Perkins (VS, Making Thinking Visible).

Foto Amstelveen
(Foto Cobra Museum - 2015)

Bezoekers in het Cobra Museum kijken naar 'Wide Country' van Eugène Brands, één van de geselecteerde werken, waar onder begeleiding naar gekeken kan worden


Binnen 30 á 45 minuten krijgen de bezoekers een aantal strategieën, of handvatten aangereikt die hen helpen om de juiste vragen te stellen en echt met de kunst te gaan puzzelen. Zoals wat zie je, wat denk je en wat vraag je jezelf af? Ook wel bekend als de See, Think, Wonder -strategie. De evaluatie van de dag zal wereldwijd  door de bezoekers zelf worden gedaan via social media (#SlowArtDay). In het museumcafé van het Cobra Museum kan daarnaast nagepraat worden over de ervaringen.

Uiteraard kunnen bezoekers al het werk in het museum langzaam bekijken, maar enkele werken zijn geselecteerd als uitermate geschikt. Hiervoor zijn dan ook speciaal stoelen geplaatst. Het betreft werk van Karel Appel, Eugène Brands, Shinkichi Tajiri, Erik Ortvad, Armando (geheel zwart) en Jan Schoonhoven (geheel wit). International Slow Art Day 11 april 2015 11:00-17:00 in het Cobra Museum voor Moderne Kunst. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst wordt gesteund door de Bankgiro Loterij en de Gemeente Amstelveen. Adres: Cobra Museum Stadshart Amstelveen, Sandbergplein 1, 1181 ZX AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.