Bijgewerkt: 1 april 2023

Solotentoonstelling Izaak Zwartjes in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
19-03-2009

Izaak Zwartjes: 'Exodus' 6 juni t/m 13 september 2009

Vanaf 6 juni 2009 vindt in het Cobra Museum de eerste solotentoonstelling plaats van Izaak Zwartjes. Zwartjes studeerde in 2008 af aan de Koninklijke Academie in Den Haag met de installatie ‘The Laboratory Of Life’. Een overweldigend environment waarmee hij in korte tijd als kunstenaar een reputatie verwierf.

Izaak Zwartjes bouwt voor deze eerste museumpresentatie een nieuw environment met een mythologische naam, dat een groot deel van de zaal op de begane grond in beslag neemt. ‘Exodus’ is een vervolg op de installatie ‘The Laboratory Of Life’.

Zwartjes Amstelveen
(Izaak Zwartjes - 2009)

Izaak Zwartjes: 'The Laboratory Of Life'


Izaak Zwartjes (1974) bouwt monumentale beelden en installaties met aangetaste en halfvergane voorwerpen en materialen die hij vindt en verzamelt. Met die zorgvuldig bijeengezochte attributen zoals een stoel, winkelwagen, telefoon of een gasmasker – hij ziet ze als de restproducten van de moderne maatschappij waarin de mens zich vaak verloren waant - bouwt hij een installatie die zich het best laat typeren als een environment: het podium waarop zich episodes van een verhaal afspelen.

In ‘Exodus’ doorleeft de kunstenaar de mythische passage van zelfdestructie naar wedergeboorte in een apocalyptisch tafereel; hij vereenzelvigt zich met ‘zijn’ volk dat wegtrekt om het noodlot af te wenden. Onvermijdelijk roept het environment associatieve vragen en gedachten op.

Is de mens aan het vervreemden van zichzelf? Reiken technologische ontwikkelingen inmiddels niet verder dan ons voorstellingsvermogen? Lijdt de mens letterlijk en figuurlijk niet aan gezichtsverlies en gaat hij zijn ontwikkeling niet sneller vooruit dan zijn ziel hem kan bijhouden? Enerzijds staat de mens nog dicht bij zijn diepgewortelde driftleven, anderzijds dwingt het dagelijkse bestaan hieraan voorbij te gaan.

Zwartjes Amstelveen
(Izaak Zwartjes - 2009)

Izaak Zwartjes: 'The Laboratory Of Life'


‘Exodus’ roept dit soort existentiële vragen en gedachten op maar geeft tegelijk de mogelijke antwoorden, en die laten weinig ruimte voor optimisme. Het volk wordt opgejaagd en strijkt neer, doch tijdelijk, op haar zoektocht naar het ‘verloren paradijs’.

Het onderkomen is aards en vertoont allerlei sporen. Ze is gebouwd als de omgeving waarin de mens zichzelf mogelijk kan terugvinden. De relatie met zowel de moderne als mythologische historie, het archaïsche en Bijbelse is interpretabel.

Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie met teksten van Izaak Zwartjes en Katja Weitering (conservator Cobra Museum). Het boekje maakt deel uit van de presentatie en is (zolang de voorraad strekt) beschikbaar voor bezoekers.

Adres: Cobra Museum  Sandbergplein 1 Amstelveen, 1181 ZXAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.