Bijgewerkt: 7 december 2022

Special Award 2015 voor kunstenaars met handicap

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
17-10-2015

De Special Award is dé driejaarlijkse beeldende kunstwedstrijd voor kunstenaars met een handicap. Van 29 oktober tot en met 6 december 2015 zijn in Museum Jan van der Togt de kunstwerken van de 39 genomineerde kunstenaars van 2015 te zien. De winnaars worden tijdens de tentoonstelling bekendgemaakt.

Ruim 250 kunstenaars zonden ieder drie kunstwerken in voor de Special Award 2015. Een tussenjury – bestaande uit galeriehouder Nico van der Endt, beeldend kunstenaar Emo Verkerk en beeldend kunstenaar en Outsider Art verzamelaar Joost van den Toorn – selecteerde hieruit 39 kunstenaars. Joost van den Toorn, voorzitter van de tussenjury: “De criteria die wij hanteerden hadden te maken met een eigenzinnige beeldtaal, authenticiteit, een herkenbaar handschrift en een duidelijke artistieke spanning.”

Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2015)

Special Award 2015 voor kunstenaars met handicap in Museum Jan van der Togt


Prijsuitreiking. Op dinsdag 3 november 2015 maakt de eindjury die gevormd wordt door onder meer beeldend kunstenaar Lucassen, beeldend kunstenaar Rosemin Hendriks en toneelspeler en Outsider Art verzamelaar Dick van den Toorn de prijswinnaars van de Special Award 2015 bekend. Aansluitend wordt de tentoonstelling officieel geopend. De Special Award 2015 kent ook een publieksprijs. Nog tot en met 20 november kan er via de website www.specialaward.nl  hiervoor gestemd worden. Op zondagmiddag 29 november 2015 wordt de publieksprijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in Museum Jan van der Togt uitgereikt.

In de tentoonstellingsperiode zijn er speciale rondleidingen, workshops voor kinderen en masterclasses voor kunstenaars met een handicap. Daarnaast is in het museum een atelier ingericht, waar regelmatig kunstenaars aan het werk zullen zijn. Kijk voor het programma op: www.jvdtogt.nl  en www.specialaward.nl Bij de tentoonstelling verschijnt een kunstcatalogus. Een groot deel van de geëxposeerde kunstwerken is te koop.

Al 30 jaar richt Stichting Special Arts Nederland zich op kunst en handicap. Special Arts heeft als doelstelling het stimuleren en vergroten van de kunst- en cultuurparticipatie door mensen met een handicap en het ondersteunen van kunstenaars met een handicap bij het ontwikkelen van hun pure talent. Daarnaast brengt de stichting de kunstuitingen voor het voetlicht. De stichting richt zich op alle kunstdisciplines: beeldend, theater, muziek, dans en poëzie en op alle mensen met een handicap: verstandelijk, psychisch en fysiek. De stichting beheert een landelijke galerie- en kunstuitleencollectie van ruim 2.500 kunstwerken van bijna 500 kunstenaars.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54 Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.