Bijgewerkt: 21 januari 2025

Spoorlijn van de Electrische Museumtramlijn gemeentelijk monument?

Nieuws -> Politiek

Bron: Herbert Raat
20-03-2019

raat Amstelveen


Herbert Raat (VVD) wethouder Schiphol schrijft erover op zijn weblog


Er loopt nu een onderzoek om het spoortracé van de Electrische Museumtramlijn (vanaf het Haarlemmermeerstation in Amsterdam tot aan Bovenkerk in Amstelveen) tot een gemeentelijk monument aan te wijzen. Hiervoor is zowel in Amsterdam als in Amstelveen een verzoek ingediend. Het laatste nieuws is dat de Amstelveense Erfgoedcommissie en de Vereniging Historisch Amstelveen positief zijn om het spoortracé aan te wijzen als monument. In Amsterdam stelt Bureau Monumenten en Archeologie momenteel een waardestelling op.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De historische trams zijn afkomstig uit diverse steden in Europa zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Utrecht, Wenen en Praag en ze zijn gebouwd tussen 1904 en 1960. Op de foto staat een tram voor het gebouw Station Amstelveen op 4 september 2016


Monumentale bescherming. Omdat het spoortracé één geheel vormt, en samen een verhaal vertelt, zijn de gemeente Amstelveen en Amsterdam gestart met een gezamenlijk onderzoek naar de mogelijke monumentwaarde van het spoortracé. Alle Amstelveense spoorwegwachterswoningen en stationnetjes aan het tracé hebben al een monumentale bescherming. In 2014 hebben we als VVD de tram nog gebruikt tijdens de campagne en zelf ervaren hoe bijzonder deze lijn is voor beide gemeente. Mocht de spoorlijn een monument worden is dat een steun in de rug voor alle Amstelveners en Amsterdammers die de tram een warm hart toedragen. Collega Rob Ellermeijer is ook veelvuldig in gesprek met het bestuur van de Elektrische Museumtramlijn over het behoud. Het onderwerp staat ook nadrukkelijk op de agenda van de gemeenteraad. Eerder namen zij een motie aan voor behoud.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2019)

De verroeste rails van de museumtramlijn langs het Zwarte Pad in Amstelveen op 14 oktober 2018


Meldpunt Monumenten. Tot en met half november 2018 konden Amstelveners aangeven welke parels zij het waard vinden om te behouden voor de toekomst. Eerder wezen we de voormalige Jan Ligthartschool aan de Van Weerden Poelmanlaan al aan als gemeentelijk monument. Andere meldingen waren bijvoorbeeld woonhuizen, winkel- en kantoorpanden, de starthuisjes aan de Bosbaan en een kiosk in het Amsterdamse Bos.

De spoorlijn was oorspronkelijk onderdeel van de inmiddels verdwenen Haarlemmerspoorlijnen. Deze werden tussen 1912 en 1918 aangelegd, maar succes bleef uit. Vanaf de jaren 1930 vervielen de personendiensten. De goederendiensten hielden het tot in de jaren 1970 uit. Het Haarlemmermeerstation werd niet meer aangedaan. In 1986 vertrok de laatste trein uit Uithoorn naar Nieuwersluis. De museumtramlijn (kaart in pdf) rijdt op een deel (ca. 7 km) van de oorspronkelijk 120 km lange, voormalige Haarlemmermeerspoorlijnen. Kijk ook rond op de website van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.