Bijgewerkt: 21 november 2024

Stand van zaken Nieuwe Influenza A

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam / RIVM
06-07-2009

De GGD Amsterdam verzond op 2 juli 2009 de volgende brief aan de huisartsen binnen het werkgebied van de GGD Amsterdam:

“Stand van zaken

Wereldwijd zijn er momenteel tienduizenden besmettingen met het Nieuwe Influenza A (H1N1)-virus. Vooral in de Verenigde Staten en Mexico is sprake van grootschalige transmissie. Het is duidelijk dat verdere wereldwijde verspreiding niet te voorkomen is. Een grote toename van het aantal gevallen wordt verwacht op het zuidelijke halfrond, waar het winterseizoen gaande is.

In Nederland is het aantal besmettingen relatief nog zeer beperkt (op 6 juli 2009: 142*). Er is nog geen influenza-activiteit waargenomen in huisartsen peilstations en zijn er evenmin clusters van influenza gemeld in instellingen zoals kindercentra en verpleeghuizen. In Amsterdam zijn er tot op heden (6 juli 2009*) 32 patiënten gediagnosticeerd.

influenza Amstelveen
(Wikipedia collectie - 2009)

Het 3D model van het influenzavirus


Inmiddels is gebleken, dat de ziekte zeer mild verloopt, tot nu toe niet ernstiger dan een normale seizoensgriep. Dit leidt ertoe dat de uitgangspunten voor diagnostiek, profylaxe en behandeling, zoals afgesproken in de draaiboeken ter voorbereiding van de influenzapandemie niet integraal worden overgenomen.

De bestrijding, tot op heden gericht op containment (indamming van het virus), wordt gefaseerd losgelaten omdat het onmogelijk wordt geacht om alle importgevallen en secundaire infecties op te sporen. Dit beleid zal steeds worden aangepast aan de actuele situatie.”

Nieuwe Influenza A (H1N1) in Nederland (6 juli 2009 12.00 uur):

Totaal aantal bevestigde infecties: 142

Besmet in Nederland: 56

Totaal aantal sterftegevallen: 0

(Tussen haakjes staan de nieuwe cijfers van RIVM*)

Influenza A virus subtype H1N1?

H1N1 is een subtype van de influenza A virus soorten. De "H" verwijst naar het Hemagglutinin eiwit, en de "N" verwijst naar het Neuraminidase eiwit. H1N1 is gemuteerd in verschillende stammen, zoals de Spaanse griep stam (nu uitgestorven in het wild), milde menselijke griep stammen, endemische varken stammen en verschillende stammen gevonden in vogels.


Een variant van H1N1 was verantwoordelijk voor de Spaanse griep-pandemie, die ongeveer 50 miljoen tot 100 miljoen levens wereldwijd 1918 tot 1919 eiste. Een andere variant van het virus leeft in varkens.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.