Bijgewerkt: 20 april 2024

Stand van zaken over griep in Nederland december 2022

Nieuws -> Gezondheid

Bron: RIVM
17-12-2022

Stand van zaken griep en andere acute luchtweginfecties.  Het aantal mensen met griep neemt toe in Nederland. Maar van een epidemie is nog geen sprake. Het aantal mensen dat de huisarts bezoekt met griepachtige klachten neemt langzaam toe: afgelopen week (5  t/m 11 december 2022) ging het om 30 op de 100.000 mensen – meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de monsters die door huisartsen van de Nivel Peilstations werden afgenomen bij patiënten met een acute luchtweginfectie, nam het aantal monsters met influenzavirus toe. Afgelopen week was 14% van de monsters positief voor influenzavirus. Er werd drie keer (4%) type A(H3N2), vijf keer (7%) type A(H1N1)pdm09 en twee keer (3%) type B (Victoria-lijn) gevonden. Naast influenza worden ook andere virussen aangetoond. Vooral, humaan metapneumovirus (16 keer, 23%), RS (respiratoir syncytieel)-virus (13 keer, 19%) en rhinovirus (9 keer 13%). In de Virologische Weekstaten neemt het aantal gemelde influenzavirus type A en B detecties ook toe.

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Vaak noemen mensen allerlei ziekten met klachten zoals verkoudheid, hoesten en koorts ook 'griep'. Maar die klachten kunnen ook optreden bij andere virussen, zoals het coronavirus. De informatie op deze pagina gaat alleen over de echte griep, veroorzaakt door het influenzavirus.



Wat is griep? Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Door hoesten en niezen kun je een ander besmetten. Door ontsteking van de luchtwegen kun je ziek worden. Je krijgt plotseling hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn en koude rillingen. Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand opnieuw griep krijgen.

Wat zijn de symptomen van griep? Griep is een ziekte, waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is. Het begint vaak zeer plotseling met: koude rillingen, snotteren, hoofdpijn, heftige spierpijn en vermoeidheid, keelpijn en droge hoest, (hoge) koorts

De koorts kan binnen 12 uur oplopen tot 39°C of hoger en duurt meestal 3 tot 5 dagen. Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van het griepvirus. Ze kunnen erg benauwd worden of een longontsteking krijgen. Dit geldt vooral voor ouderen en mensen met een chronische ziekte. Mensen met al hart- en longklachten kunnen door griep meer last van hun klachten krijgen.

Hoe krijg je griep? De griepvirussen zitten in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Door praten, hoesten en niezen verspreiden de virussen zich.   

Het griepvirus volgen. Het RIVM volgt de ontwikkeling van het griepvirus op verschillende manieren. Dat noemen we surveillance. Daarvoor werken we nauw samen met het Nivel, het Erasmus Medical Center ( ErasmusMC (Erasmus Medical Center)) en laboratoria in Nederland. We houden in de gaten hoeveel mensen er zijn met griepachtige klachten in Nederland. En we kijken welk type griepvirus het meest rondgaat. De  huidige stand van zaken over de verspreiding van griep in Nederland staat op de pagina feiten en cijfers.

Hoe vaak komt griep voor in Nederland? Hoe vaak griep voorkomt, is ieder jaar anders. De griepepidemie in het griepseizoen 2021/2022 begon later dan eerdere seizoenen en duurde 13 weken. Ongeveer 127.378 mensen gingen naar de huisarts met griepachtige klachten. Dit waren er minder dan normaal: veel mensen met deze klachten lieten zich testen op het coronavirus bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) of deden een zelftest en gingen niet naar de huisarts. Naar schatting hebben tussen oktober 2021 en mei 2022 ongeveer 795.000 mensen griep gehad. Mensen werden vooral ziek van het type A(H3N2) griepvirus. De  huidige stand van zaken over de verspreiding van griep in Nederland staat op de pagina feiten en cijfers.

Griep en COVID-19. Griep en COVID-19 zijn allebei infecties van de luchtwegen. Maar ze worden veroorzaakt door verschillende virussen. Beide virussen verspreiden zich via druppels, die bij hoesten of niezen vrijkomen. Ook geven beide virussen koorts, verkoudheidsklachten en hoesten, en soms longontsteking. De basisadviezen tegen het coronavirus werken ook om verspreiding van het griepvirus te voorkomen. Handen regelmatig wassen, in je elleboog hoesten en niezen, en afstand houden verkleinen de kans dat je het virus overdraagt op anderen. Houd daar rekening mee, zeker in het contact met kwetsbare groepen mensen. Zij kunnen namelijk ernstig ziek worden van het griepvirus.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.