Bijgewerkt: 25 juni 2024

Start inenting tegen HPV en BMR/DTP in regio Amsterdam

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
07-04-2010

Maandag 12 april, vrijdag 16 april en woensdag 21 april 2010 gaan de vaccinatiecampagnes HPV (baarmoederhalskanker) en BMR/DTP (bof, mazelen, rodehond / difterie, tetanus, polio) 2010 van start in de regio Amsterdam.

 In totaal worden circa 14.000 meisjes voor de HPV-vaccinatie en ruim 11.000 9-jarigen voor de BMR/DTP-vaccinatie opgeroepen. De vaccinaties vinden centraal plaats op drie locaties verspreid over Amsterdam, Amstelveen en Uithoorn.

Net als vorig jaar wordt dit jaar het prikmoment voor de HPVvaccinatie vanuit efficiëntie oogpunt gecombineerd met het vaccineren van 9 jarige kinderen voor BMR/DTP. Het gaat dus om twee verschillende doelgroepen die op dezelfde tijden naar dezelfde priklocaties komen. Het betreft een tweejarige pilot die na dit jaar geëvalueerd wordt.

HPV vaccinatie

De HPV-vaccinatie is dit jaar voor meisjes geboren in 1997 in Amsterdam en de regio (Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Ouder-Amstel en Diemen). Daarnaast krijgen de meisjes geboren in 1993 t/m 1996 nog eenmaal de kans deel te nemen aan de inhaalcampagne. Een volledige inenting bestaat uit drie prikken: voor de eerste twee prikken worden de meisjes in april en mei uitgenodigd. In september volgt de derde prik.

Baarmoederhalskanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Er bestaan honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Vaccinatie en bevolkingsonderzoek

De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (‘het uitstrijkje’) ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.