Bijgewerkt: 3 december 2023

Start vaccinaties baarmoederhalskanker, BMR en DTP in Amstelland

Nieuws -> Gezondheid

Bron: GGD Amsterdam
28-02-2013

Vanaf volgende week (10-2013) worden in Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Ouder-Amstel, Aalsmeer en Uithoorn in totaal 5.082 meiden opgeroepen voor een serie van drie HPV-vaccinaties tegen baarmoederhalskanker en 10.281 9-jarigen voor een BMR en DTP vaccinatie tegen bof, mazelen, rodehond en difterie, tetanus, polio. Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken, vinden de vaccinaties verspreid over Amsterdam en in Amstelveen en Uithoorn plaats.

Net als de afgelopen jaren wordt het prikmoment voor de HPV-vaccinatie vanuit efficiëntie oogpunt gecombineerd met het vaccineren van 9-jarige kinderen voor BMR en DTP. Het gaat dus om twee verschillende doelgroepen die op dezelfde tijden naar dezelfde priklocaties komen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Vaccinatie in de Emergohal Amstelveen in april 2010


Doelgroep

De HPV-vaccinatie is dit jaar voor meisjes geboren in 2000. Een volledige serie bestaat uit drie prikken: voor de eerste twee prikken worden de meisjes in maart en april uitgenodigd. In september volgt de derde prik. Meisjes geboren in 1999 die nog niet volledig gevaccineerd zijn, krijgen ook een uitnodiging om de serie vaccinaties af te maken.

De BMR en DTP vaccinaties zijn dit jaar voor alle kinderen die geboren zijn in 2004. De eerste helft van deze groep kinderen wordt in maart uitgenodigd, en de tweede helft in april. De prikken worden in een keer gegeven, in elke arm één prik.

Opkomstpercentages

De opkomstpercentages verschillen per priklocatie en vaccin. In maart 2012 was het totale opkomstpercentage voor de 1ste ronde HPV op de 6 priklocaties in Amsterdam en Amstelland 53%. De hoogste opkomst was in Uithoorn (75%) en de laagste opkomst in Amsterdam West (34%). In 2012 was het totale opkomstpercentage BMR en DTP in Amsterdam en Amstelland 91%. De hoogste opkomst was in Amsterdam Zuid (99%) en de laagste opkomst in Amsterdam Zuidoost (84%).

Baarmoederhalskanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Er bestaan honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De vaccinatie beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken.

Vaccinatie en bevolkingsonderzoek

De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (‘het uitstrijkje’) ook voor de gevaccineerde meisjes belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan. Bekijk ook de Kinderwebsite van het RijksvaccinatieprogrammaAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.