Bijgewerkt: 7 december 2021

Ster rees rap, en verschraalde

Nieuws -> Politiek

Bron: Amstelveens Nieuwsblad
15-03-2012

Door Henk Godthelp
Henk Godthelp Amstelveen

Na de toetreding van PvdA'er Remco Pols tot de gemeenteraad in 2003 rees zijn ster snel. In een fractie die lange tijd door vrouwen was gedomineerd bracht hij een verfrissend geluid. Onder fractievoorzitterschap van Yeter Tan, manifesteerde Pols zich voor de buitenwacht als tweede man hetgeen resulteerde in een wethouderschap (onder meer RO en wonen) gedurende de periode 2006-2010.

pols Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Remco Pols tijdens een raadsvergadering in 2011


Het bleek een vechtcollege zonder al te veel compassie onderling. Eén wethouder (Tan, PvdA) stapte op, terwijl op het vertrek van een tweede (Hellendall, VVD) werd aangedrongen. Pols' glans verschraalde ook weer rap. Vooral binnen de partij zelf nam Pols zijn populariteit in hoog tempo af.

Het grootste verwijt gold zijn houding van carrièrepoliticus, die onvoldoende het sociaaldemocratische gedachtegoed uitdroeg. Na de verkiezingen van 2010 overspeelde Pols zijn hand door tijdens de onderhandelingen aan een links blok vast te houden, terwijl dat geen meerderheid had. Ook onderschatte hij de antipathie die bij de VVD gegroeid was tegen zijn partij. PvdA, D66 en GroenLinks werden veroordeeld tot de oppositie.

Pols is sinds 2001 actief in de lokale PvdA-afdeling. Als wethouder maakte hij onder meer de afspraken aan de Tafel van Alders over de ontwikkeling van Schiphol en over de vernieuwing van het studentencomplex Uilenstede. Ook tekende hij in 2007 het contract met het Rijk over de ondertunneling van de A9, waarin Amstelveen 100 miljoen euro toezegde.

Pols over zijn politieke carrière: „Het openbaar bestuur is een prachtig vak. Ik heb er veel van geleerd en ik heb me er met hart en ziel aan gegeven. Ik heb er zelfs een nieuwe passie opgedaan: de volkshuisvesting. Ik ben nu ruim tien jaar actief in de Amstelveense politiek. Mijn nieuwe baan is niet met de politiek te combineren, en er staan goede opvolgers klaar. Dit is voor mij het moment om te vertrekken."

Pols wordt opgevolgd door Cynthia Lionahr-Vernie, die na een afwezigheid van bijna één jaar terugkeert in de raad. Indertijd kon ze haar gemeenteraadswerk niet meer combineren met haar prille moederschap. (HG)Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.