Bijgewerkt: 7 december 2022

Stormachtig informatieavond over gezondheidscentrum Groenhof

Nieuws -> Gezondheid

Bron: Gemeente Amstelveen / Amstelveenweb
03-04-2009

Bij de gemeente Amstelveen is een verzoek ingediend, om in wijk Groenelaan een eerstelijns gezondheidscentrum te realiseren met huisartsen, fysiotherapeuten en een apotheek. In 2010 lopen de huidige huurcontracten van de huisartsen en fysiotherapeut in wijk Groenelaan af.

Maritsa  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De recreatiezaal van het Zonnehuis was vol met Groenhof bewoners


De gemeente vindt het van essentieel belang dat de eerstelijns gezondheidszorg in de wijken Waardhuizen en Groenelaan behouden blijft. Ruimtelijk gezien heeft het voorstel voor het nieuwe gezondheidscentrum effect op de omgeving van de voorgestelde locatie aan de Maritsa.

Maritsa  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De artsen van Groenhof leggen de situatie uit aan de aanwezigen


Tijdens een stormachtig informatieavond op donderdag 2 april 2009 in de zaal van het Verpleeghuis het Zonnehuis, werd wethouder Dolf Veenboer geconfronteerd met een vijandig publiek. Het komt tegenwoordig regelmatig voor, dat als in Amstelveen een nieuw gebouw wordt gebouwd, de temperatuur bij de wijkbewoners begint te koken.

Het is natuurlijk niet leuk, als voor je woning een 10 meter hoog gebouw wordt gebouwd, terwijl je al jaren van het vrije uitzicht heb genoten. En daarbij dat er ook nog een kinderspeelplaats wordt opgeofferd voor een nieuw gezondheidscentrum.

De opstand bij de bewoners is bijna traditioneel, want elke verandering in het straatbeeld roept vaak afkeur op bij de bewoners. De situatie in de wijk Groenhof is een beetje gecompliceerder, want de bestaande huurcontracten van enkele huisartsenpraktijken lopen begin 2011 af en de contracten kunnen waarschijnlijk niet worden verlengd.

Maritsa  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Tijdens de bijeenkomst voeren kinderen een spandoekactie, om de speelplaats op Maritsa te behouden


Daar komt nog bij, dat de kwaliteit van de huidige locaties te wensen over laat. Als er geen nieuwe locatie komt, dan is er een kans dat de eerstelijnszorg uit de wijk Groenelaan verdwijnt, wat dramatische gevolgen zal hebben, wat de zieken in de wijk betreft . Aangezien er in de wijk Waardhuizen ook geen huisartsen zijn gevestigd, is dat een ongewenste situatie volgens de gemeente.

Maritsa  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Dick Appelman adviseur functionele regie van de gemeente, vertelt aan de aanwezigen de stand van zaken met behulp van een presentatie


Dolf Veenboer (PvdA), wethouder onderwijs, jeugd en zorg was eigenlijk niet goed voorbereid op zo een tegenaanval van de kant van de buurtbewoners. Hij moest de buurtbewoners erop wijzen, dat als de huurcontracten van de huisartsen in 2011 aflopen, de wijk Groenelaan, dan met een levensgroot probleem te maken krijgt: géén huisartsen.

Maritsa  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

De aanwezige bewoners van de wijk Groenhof luisteren naar de presentatie


Maritsa  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Wethouder Dolf Veenboer probeert de mensen te kalmeren, uiteindelijk met succes


De betekenis van het verdwijnen van de huisartsen is immens. Niet alleen betekent het dat er in de wijk Groenlaan geen huisartsen meer zouden zijn, maar dus ook niet in Waardhuizen. Omdat de gemeente een maatschappelijke plicht heeft, om voldoende eerstelijnszorg te handhaven in Amstelveen, is het ‘5 voor 12’ om de buurtbewoners attent te maken, voor de gevaarlijke situatie.

De huisartsen in Groenelaan geven nu al aan, dat er op dit moment in de wijk minder huisartsen aanwezig zijn, dan noodzakelijk is, om alle inwoners van optimale huisartsenzorg te voorzien. Daarbij komt dat er in Groenelaan relatief veel ouderen wonen, de wijk vergrijst, waarvoor een goed aanbod van zorg in de buurt extra nodig is.

(Deelnemende artsen: A. Parlevliet en N. Bronzite, E. Reijnders en J. Tjin a Ton, H. Boodt. Amstelveense praktijk voor fysiotherapie, Apotheek Groenelaan. Er zijn met mogelijke andere artsen nog gesprekken gevoerd)


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.