Bijgewerkt: 7 februari 2023

Straks 4.500 nieuwe woningen in Ouderkerk aan de Amstel

Nieuws -> Ouderkerk

Bron: Ouder-Amstel
18-10-2017

Burgemeester en wethouders van Ouder-Amstel maakten bekend op 16 februari 2017 op grond van artikel 3.7 van de Wet ruimtelijke ordening, dat de raad van deze gemeente een voorbereidingsbesluit heeft genomen voor het bouwplan 'De Nieuwe Kern' met 4.500 woningen in een gebied, globaal begrensd door de A2 in het westen, het bedrijventerrein Amstel Businesspark Zuid in het noorden, de spoorlijn Amsterdam-Utrecht in het oosten en het centrumgebied Zuidoost in het zuiden (plangebied De Nieuwe Kern). Het raadsbesluit trad in werking op de dag na bekendmaking.

De komende decennia is er groeiende behoefte aan woonruimte in en rond Amsterdam, voor mensen die hier komen studeren, of werken. De gemeente Ouder-Amstel kan als onderdeel van de vervoerregio Amsterdam een deel van die behoefte opvangen. In Ouder-Amstel is er één gebied, waar nieuwe woningen gebouwd kunnen worden, zonder dat dat ten koste gaat van groene buitengebieden, zoals de Amstelscheg. Dit gebied ligt ten noorden van stadion de Amsterdam Arena en tussen de rijksweg A2 en de spoorlijn Amsterdam-Utrecht.

Foto Amstelveen
(Bron Ouder-Amstel - 2017)

Ligging en grenzen van het plangebied De Nieuwe Kern in de gemeente Ouder-Amstel. Het is het gebied tussen de Burgemeester Stramanweg, de A2, het Amstel Businesspark en de spoorlijn Amsterdam-Utrecht


De Nieuwe Kern is het plan voor dit gebied voor een woonwijk circa 4.500 woningen. De ligging van het gebied heeft als voordeel, dat nieuwe bewoners gebruik kunnen maken van al aanwezige voorzieningen en infrastructuur. De winkelgebieden Amsterdamse Poort en de ArenAPoort liggen op korte afstand, evenals twee metrohaltes, twee treinstations en de snelweg A2.

Deze voordelen gelden niet alleen voor wonen. De Nieuwe Kern kan zich ontwikkelen als een multifunctioneel stedelijk gebied met ook ruimte voor bedrijven, kantoren, sport, horeca en recreatie. Want de Nieuwe Kern heeft door de ligging aan de zuidkant van de Amsterdam, vlakbij de Zuidas, de ArenAPoort en Schiphol, een steeds grotere wervingskracht op allerlei functies. De Nieuwe Kern is het gebied tussen de Burgemeester Stramanweg, de A2, het Amstel Businesspark en de spoorlijn Amsterdam-Utrecht. Het ligt daarmee tussen Duivendrecht, Amsterdam en de Amstelscheg. De volledige nota van uitgangspunten vindt u hier (pdf, 57 pagina’s )Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.