Bijgewerkt: 24 juni 2024

Studenten helpen ondernemers sierteelt met innovaties

Nieuws -> Aalsmeer

Bron: Greenport Aalsmeer
12-03-2012

Aalsmeer - De Nederlandse sierteeltsector (bloemen en planten) heeft behoefte aan nieuwe mogelijkheden om geld te verdienen. Studenten gaan op zoek naar nieuwe verdienmodellen en maken tegelijkertijd kennis met de groene sector.

 Op 20 maart 2012 gaat een nieuwe Innovatieklas Flowers van start. Hierin maken leerlingen en studenten van Inholland Delft, Amsterdam/Diemen en Haarlem en kennis met de keten van de Nederlandse sierteeltsector: van veredeling, vermeerdering, kweek, veiling en groothandel tot retail, logistiek en dienstverlening. Ze ervaren de dynamiek van de sector en werken opdrachten uit voor ondernemers. Op die manier dragen ze bij aan belangrijke innovaties.

In de Nederlandse sierteeltsector geldt: ‘Massa is kassa’. Hoe meer kan worden geproduceerd, of verhandeld tegen lagere kosten, hoe beter. Maar de winstgevendheid van de sector staat sterk onder druk. Voor een gezonde, sterke Nederlandse sierteeltsector zijn daarom nieuwe verdienmodellen nodig die inspelen op ontwikkelingen op de (inter)nationale markt. De studenten van de Innovatieklas gaan daarbij helpen.

In het kader van de Innovatieklas Flowers bracht een grote groep studenten onlangs een bezoek aan enkele tuinbouwbedrijven. TuinbouwTV zocht hen op tijdens hun rondleiding bij Looije Tomaten

Eetbare bloemen

In de Innovatieklas zoeken studenten naar aanknopings- en uitgangspunten voor nieuwe verdienmodellen in de Nederlandse sierteelt. Ze werken samen met ondernemers. Een van de opdrachten waaraan de jongeren werken is voor Smeding/Sligro.

Dit bedrijf wil graag ‘eetbare bloemen’ gaan verkopen aan horeca en cateringbedrijven. Ook de Productcommissies Zomerbloemen en Decoratiegroen van FloraHolland hebben de studenten opdrachten gegeven. Een derde groep rechtenstudenten gaat zich bezighouden met kwekersrecht. Ze gaan een opdracht uitvoeren voor Naktuinbouw.

Enthousiast maken

Ruim vijftig studenten van verschillende HBO opleidingen doen mee, zoals economiestudenten, en marketingstudenten . De jongeren leren elkaar en de sector kennen. Het doel is ze enthousiast te maken voor een toekomst in het groen. Bovendien dragen ze bij aan innovaties die noodzakelijk zijn voor de sierteelt.

Kick-off bijeenkomst

Op 20 maart 2012 is de officiële kick-off van de Innovatieklas Flowers. Deze is in Aalsmeer bij VGB, de vereniging van de groothandel in bloemen en planten. Tijdens het project gaan de studenten op excursie naar innovatieve bedrijven, krijgen ze inspirerende gastcolleges en doen ze onderzoek. De resultaten worden gepresenteerd op 26 april 2012 tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de FPC Zomerbloemen. Aan dit evenement in Bleiswijk doen ongeveer 200 ondernemers mee, voornamelijk kwekers en bloemisten.

De Innovatieklas Flowers is een project van Greenport Aalsmeer en wordt uitgevoerd door Free Flow. De Innovatieklas wordt inhoudelijk en financieel mogelijk gemaakt door onder meer Rabobank Schiphol, FloraHolland,, Naktuinbouw, Kamer van Koophandel Amsterdam, Hogeschool Inholland en LTO Noord. Kijk voor meer informatie op www.innovatieklas.nl  De verrichtingen van de Innovatieklas zijn te volgen via twitter: @Innovatieklas, op Facebook en YouTube.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.