Bijgewerkt: 2 maart 2024

Tandartskosten van minima door college B en W Amstelveen worden geheim gehouden

Nieuws -> Politiek

Bron: SP-Amstelveen
07-09-2020

De SP-Amstelveen wil weten wat de uitkomst is van het gesprek tussen wethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) en de zorgverzekeraar. De wethouder heeft namelijk de SP een belofte gedaan om voor inwoners met een minimuminkomen in gesprek te gaan met Zorg&Zekerheid naar de regeling voor tandheelkundige vergoedingen.

Wil Roode: 'Als woordvoerder Werk & Inkomen voor de SP heb ik de wethouder in februari gevraagd of het college bereid is (ook) aansluiting te zoeken met de Amstelveenpas of met de ACTA om tandheelkundige kosten te vergoeden voor mensen met een minimuminkomen. Dit zodat mensen met een Amstelveenpas hun gebit kunnen laten behandelen omdat sinds 2006 de tandheelkundige kosten geheel uit het basispakket zijn gehaald met als gevolg dat nu in 2020 de gevolgen zichtbaar zijn geworden in de maatschappij. Namelijk kinderen en hun ouders met slechte gebitten. Met schaamte en pijnklachten tot gevolg.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Wil Roode burgerraadslid van SP-Amstelveen


Het college zegt dat een slecht gebit een belemmering kan zijn bij sollicitaties en het vinden van werk. Maar uit niets blijkt dat er met deze constatering ook daadwerkelijk iets wordt gedaan om tandheelkundige zorg voor minima bereikbaar te maken. De SP hoort vooral van mensen dat hen tandheelkundige zorg geweigerd is.'

De SP-Amstelveen heeft door het stellen van schriftelijke vragen begrepen dat een aantal inwoners wel een vergoeding heeft ontvangen vanuit de bijzondere bijstand maar het college wil niet bekend maken waarom bepaalde inwoners wel een vergoeding hebben gekregen en hoeveel inwoners afgewezen zijn.

Wil Roode: 'Dit kan natuurlijk helemaal niet. Het college moet transparant zijn en bekend maken wanneer iemand met een minimuminkomen wel voor tandartskosten in aanmerking kan komen. Armoede is verschrikkelijk, geeft veel stress en als je ook geen aanvullende verzekering kan betalen is het de plicht van het college duidelijk te maken wat je rechten zijn. Het college zal de criteria bekend moeten maken. En daarom stelt de SP voor de vierde keer vragen.'Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.