Bijgewerkt: 21 juli 2024

Temperatuur van het aardoppervlak sinds 1982 is niet veranderd

Nieuws -> Milieu

Bron: Ears.nl
25-08-2013

Delftse onderzoekers hebben met Meteosat de verandering in de temperatuur van het aardoppervlak gemeten gedurende 24 jaar in de periode 1982-2006. De resultaten van deze studie zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift "Energy & Environment". De verrassende conclusie is, dat de temperatuur van het aardoppervlak niet is gestegen, maar gedaald!

De studie is uitgevoerd door medewerkers van het Delftse remote sensing bedrijf EARS Earth Environment Monitoring. Dit bedrijf is al 30 jaar actief in de verwerking van Meteosat beelden tot temperatuur, straling, verdamping en neerslag. Deze data worden gebruikt voor droogte-monitoring, gewasopbrengstvoorspelling, rivierafvoervoorspelling en voor droogte- en excessieve neerslagverzekeringen.

De temperatuur van de Aarde

EARS beschikt over 32 jaar aan uurlijkse Meteosat zichtbaar licht en thermisch infrarood opnamen. Met thermisch infrarood opnamen kan de temperatuur van het aardoppervlak worden gemeten. Uit de uurlijkse opnamen zijn gemiddelde dagtemperaturen berekend. De invloed van wolken werd uitgefilterd. Vervolgens is onderzocht, hoe deze oppervlakte temperatuur zich in de periode van 1982 tot 2006 heeft ontwikkeld.

Het verrassende resultaat van dit onderzoek is, dat over vrijwel het gehele halfrond de temperatuur met 0 tot 2 graden Celsius is gedaald. Deze daling is het sterkste in de gematigde zone en wordt toegeschreven aan toegenomen bewolking. Daardoor wordt meer zonlicht gereflecteerd en ontstaat meer regen en verdamping. Deze effecten werken alle temperatuur verlagend.

Toch werden ook locaties gevonden, waar de temperatuur is gestegen. Het meest saillante voorbeeld is een temperatuurstijging van ca. 5 graden bij de samenvloeiing van Euphraat en Tigris. Deze is het gevolg van de drooglegging van moerassen in dit gebied onder het regime van Saddam Hussein, met het doel de opstandige sjiitische bevolking te verdrijven.

De auteurs tonen aan, dat de waargenomen temperatuurstijging vrijwel overeenkomt met de theoretische berekende, hetgeen wordt beschouwd als een extra onderbouwing van de, over vrijwel het gehele halfrond gemeten afkoeling. De originele publicatie "Meteosat Derived Planetary Temperature Trend 1982-2006", inclusief illustraties, kan worden gedownload via: http://ears.nl/plantemp.phpAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.