Bijgewerkt: 4 maart 2024

Tentoonstelling Mariska Hofman-Gáspár in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum vd Togt
08-02-2010

11 februari t/m 7 maart 2010

Mariska Hofman-Gáspár is in 1910 geboren te Gödöllő in Hongarije. Als meisje van 12 kwam zij naar Nederland, waar zij opgroeide in een pleeggezin. In haar 100ste levensjaar is zij nog steeds een uitgesproken persoonlijkheid, die niet onopgemerkt is gebleven in binnen en buitenland.

Gaspar Amstelveen
(Foto Museum vd Togt - 2010)

Mariska Hofman- Gáspár: Joyeuse


Zij was leerling bij kunstschilder Piet van Wijngaerdt en sinds 1956 lid van de kunstenaarsvereniging De Onafhankelijken. In 1958 ontving zij een beurs van de kunstfederatie voor een studiereis naar de Ardeche in Frankrijk. Nadien maakte zij vaker studiereizen naar Frankrijk en Italië. Mariska Hofman gaf twintig jaar lang tekenles op middelbare scholen in Amsterdam.

Zij won in 1961 met een portret van haar dochter een grote publieksprijs van de kunsttentoonstelling in de RAI in Amsterdam. De Hongaarse televisie maakte in 1999 een documentaire over haar werk en deze documentaire is in vier landen uitgezonden.

Veel van haar werk is verkocht in binnen en buitenland. Toch bezit zij zelf nog steeds een grote collectie schilderijen, die een representatief geheel vormen van alle periodes van haar lange leven als schilderes. Haar werk bestaat uit landschappen, portretten, stillevens, bloemstukken en abstracte schilderijen.

Op de tentoonstelling in het Museum Jan van der Togt zullen voornamelijk haar landschappen geëxposeerd worden. Graaf Dénes Festetics de Tolna, Honorair Consul van Hongarije te Haarlem en de heer Jan van Zanen, burgemeester van de Gemeente Amstelveen, zullen de tentoonstelling op donderdag 11 februari 2010 om 19.00 uur officieel openen.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstaat 50 1182 JE Amstelveen. Geopend: Woensdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.