Bijgewerkt: 7 december 2022

Tentoonstelling Le Corbusier's vierde dimensie in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
14-09-2017

Le Corbusier's vierde dimensie toont de vrije beeldende praktijk van deze beroemde architect. In de tentoonstelling zijn tekeningen, schilderijen, sculpturen en wandtapijten te zien. De titel is gebaseerd op een uitspraak van Le Corbusier, waarin hij zijn artistieke proces vergelijkt met het betreden van een ‘miraculeuze vierde dimensie’. De titel wijst bovendien voorbij het gevestigde beeld over deze invloedrijke en controversiële architect en stedenbouwer. Want hoewel de architectuur van Le Corbusier doorgaans gezien wordt als hét voorbeeld van rationalisme en functionalisme, valt uit zijn beeldende praktijk op te maken, dat hij volop de ruimte gaf aan het irrationele.

Le Corbusier bracht 45 jaar lang de helft van iedere dag door in wat hij zijn ‘Werkplaats voor geduldig onderzoek’ noemde, om te schrijven, tekenen, schilderen en beeldhouwen. Dit was een intiem, persoonlijk gebied, en tegelijkertijd een sleutel tot zijn onderzoekingen als architect. In de loop der jaren is er veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen Le Corbusier’s beeldend werk en zijn architectuur, en hoe zijn visuele denkproces zich doorzette in zijn praktijk als architect. De tentoonstelling is te zien tot en met 7 januari 2018 in het Cobra Museum in Amstelveen.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2017)

Le Corbusier 1920, Nature Morte (Stilleven), olie op doek, 80,9 cm × 99,7 cm (31,9 cm in × 39,3 cm), Museum voor Moderne Kunst, New York

.
Het Cobra Museum voor Moderne Kunst heeft de Deense kunstenaar Jakob Kolding opdracht gegeven nieuw werk te maken in relatie tot de tentoonstelling Le Corbusier's vierde dimensie. Koldings ingreep reageert op de tentoonstelling en medieert tussen Le Corbusier, CoBrA en het publiek. Hij ontwikkelde hiervoor Corbulation, een scenografie van objecten en collages die verschillende perspectieven bieden om mee naar het werk van Le Corbusier te kijken. In het verlengde van deze tentoonstelling zal Jakob Kolding een workshop geven over het maken van collages en een avond organiseren in het café van het museum. Adres: Cobra Museum Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen

'Le Corbusier'?Charles-Édouard Jeanneret-Gris, geboren op 6 oktober 1887 in La Chaux-de-Fonds, in het kanton Neuchâtel, Zwitserland en overleden op 27 augustus 1965 (77 jaar oud) in Roquebrune-Cap-Martin, beter bekend onder het pseudoniem 'Le Corbusier'. Hij was architect, stedenbouwkundige, decorateur, schilder, schilder, beeldhouwer.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.