Bijgewerkt: 26 mei 2024

Tentoonstelling 'Mensen Als Wij' in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum vd Togt
28-05-2009


Museum Jan van der Togt organiseert tussen 19 juni t/m 26 juli 2009 in samenwerking met Stichting Special Arts een tentoonstelling onder de titel 'Mensen Als Wij'. De tentoonstelling bestaat uit circa 120 schilderijen en tekeningen, gemaakt door mensen met een beperking, aangevuld met beeldhouwwerk.

Het thema van de tentoonstelling is “Mensen Als Wij”. Dit thema is vanuit twee perspectieven te interpreteren. De kunstenaars met een beperking hebben in hun kunstwerken mensen zoals zijzelf ook zijn, weergegeven. En de bezoekers van de tentoonstelling ontmoeten in de kunstwerken de kunstenaars, die zij zullen ervaren als “net als wij”.  • Het thema is opgedeeld in vier deelthema’s:

  • Portretten en zelfportretten

  • Familie en vrienden

  • Liefde en erotiek

  • Beroemde mensen, ver weg en dichtbij


Als wij Amstelveen
(Museum Jan vd Togt - 2009)

Een schilderij van de tentoonstelling 'Mensen Als Wij'


Het thema “Mensen Als Wij” is gekozen omdat een veel voorkomend thema is bij het werk van kunstenaars met een handicap. Deze kunstenaars zijn beperkt in hun mogelijkheden,  fysiek en/of psychisch en hun leven heeft vaak een kleinere actieradius. Zij zullen minder vaak en minder ver op vakantie gaan en zijn niet altijd in staat om de wereld om hen heen en de reikwijdte van de gebeurtenissen daarin uitgebreid te volgen.

Dat maakt dat er veelal wordt gekozen voor onderwerpen uit het eigen leven en omgeving. Familie en vrienden en de mensen die via de televisie voorbijkomen, zijn daarin belangrijk. Dat betekent ook dat de relaties tussen die mensen, de liefde, een belangrijk thema is. En omdat het gaat om mensen zoals wij, is daarin de erotiek ook een voorkomend onderwerp.

Mensen met een handicap zijn geen andere kunstenaars dan die uit het “reguliere” circuit. Net als bij hen gaat om kunstenaars die zich in hun werk onderscheiden van anderen door authenticiteit, een eigen handschrift en stijl, artisticiteit en uitdrukkingsmogelijkheden. Echter bij kunstenaars met een handicap is iets vaker de fascinatie voor een bepaald onderwerp, een bepaalde techniek of een bepaalde vorm datgene wat opvalt en steeds weer terugkomt.

Dat blijkt bijvoorbeeld uit het werk van Siebren de Vries, die bij voorkeur beroemde, mooie vrouwen schildert in een voor hem kenmerkende stijl. Uit het werk van Hein Dingemans, die erotische tekeningen maakt van agressief uitziende mannen met rastaharen. En uit het werk van Wouter Coumou, die zijn familie afbeeldt als stripfiguren, die voortdurend in strijd zijn met elkaar. Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Zilveren Kruis/Achmea

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Geopend:  woensdag tot en met zondag, van 13.00 tot 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.