Bijgewerkt: 8 december 2023

Tentoonstelling Übermaler van Arnulf Rainer in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
25-03-2015

-Overzicht van Rainer’s kunst met nadruk op laatste 15 jaar te zien in Cobra Museum

-85-jarige kunstenaar is de meester van de Übermalungen

-Bijzondere enscenering van de tentoonstelling door gastconservatoren Rudi Fuchs en Maarten Bertheux

-Film over Arnulf Rainer dag voor opening te zien in Filmmuseum Eye

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst toont het werk van de Oostenrijkse kunstenaar Arnulf Rainer (1929). In deze tentoonstelling ligt de nadruk op het werk, dat de laatste 15 jaar is gemaakt en dat nauwelijks in Nederland is getoond, vaak rechtstreeks uit zijn atelier, waar Rainer nog dagelijks werkt. De tentoonstelling is samengesteld door Rudi Fuchs en Maarten Bertheux. Beiden maakten eerder een serie van drie ‘duotentoonstellingen’ met Rainer gekoppeld aan een andere kunstenaar zoals vorig jaar met Damien Hirst en Arnulf Rainer in het Rainer Museum (Baden Oos).

Voor het Cobra Museum is dit een belangrijke tentoonstelling die past in de programmering van kunstenaars die een belangrijke rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van de informele en expressionistische ontwikkeling van de kunst na 1950.

Katja Weitering, artistiek directeur van het Cobra Museum: “In de programmering van het Cobra Museum staat vernieuwende schilderkunst uit de jaren 1940 en 1950 centraal. Het museum besteedde in de afgelopen jaren onder andere aandacht aan de informele schilderkunst in Europa en Amerika en stelde solo tentoonstellingen samen van kunstenaars als Antonio Saura, Armando en Bram Bogart. Het werk van Arnulf Rainer past binnen deze lijn om de naoorlogse opkomst van een expressieve, informele en materiële schilderkunst aan een breed publiek te presenteren.”

Autonoom

Arnulf Rainer heeft het Europese expressionisme in de tweede helft van de vorige eeuw nieuwe impuls gegeven. Daarbij was zijn zoektocht naar een puur en autonoom handschrift leidend. Dicht op de huid van de schilderkunst zocht, en zoekt hij nog steeds, naar een bijna biologisch gestuurd handschrift. Hij zette hiervoor in de jaren 60 o.a. een eigen kunstopleiding op samen met Friedensreich Hundertwasser en begon met ‘hand- und fingermalerei’ om de kwast uit te schakelen. Hij is daarmee een van de eerste informele schilders uit Oostenrijk. De grote doorbraak kwam met zijn übermalungen. Een techniek die hij tot op de dag van vandaag uitdiept.

Foto Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2015)

Arnulf Rainer (1929) is een vooraanstaand Oostenrijks kunstschilder. Zijn werk behoort tot de informele schilderkunst. Hij werd bekend met overschilderingen (Duits: Übermalungen) van foto's en grafiek


Tentoonstelling

De werken worden aan de wanden van het museum als één lang fries gehangen. Hiermee reflecteert de installatie in het museum zijn atelier, waar rijen schilderijen naast elkaar zijn geplaatst en waar de schilder voortdurend nieuwe verflagen en accenten toevoegt. Deze hangwijze zorgt er ook voor dat de aandacht niet uitsluitend gericht is op de individuele werken maar ook het handschrift van Rainer inzichtelijk wordt gemaakt. Naast deze lange rij werken zal in het midden van de eerste verdieping een aantal werken worden opgenomen uit vroegere perioden en deze worden geordend op series van Übermalungen, Hand-und Fingermalerei en Kreuzbilder. Verder is er een kleine maar bijzondere selectie van tekeningen opgenomen waardoor deze tentoonstelling met meer dan 200 werken een zeer gevarieerd beeld van de kunstenaar geeft.

Foto Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2015)

Arnulf Rainer: 'Ohne Titel' 2013


Activiteiten

Rondom de tentoonstelling vinden diverse activiteiten plaats. Arnulf Rainer is zelf te gast op 2 mei 2015 in het Goethe Instituut, waar hij geïnterviewd wordt door Dr. Corinna Thierolf, hoofdconservator van de Pinakothek der Moderne in München. Op 3 mei 2015 is de opening in het Cobra Museum, waarbij Arnulf Rainer aanwezig zal zijn. In Eye zal op 2 mei de Nederlandse première van de documentaire Maler Rainer. Ein alters Porträt (2014) plaatsvinden.

De film zal ook permanent getoond worden in de tentoonstelling. De hashtag #übermaler zal voor, tijdens en na de tentoonstelling door vele mensen op social media ingevuld worden, daarmee verwijzend naar de noodzaak om te übermalen voor volwassenen en kinderen. Workshops in het museumatelier bieden de mogelijkheid om zelf te gaan übermalen. Adres: Cobra Museum Stadshart Amstelveen, Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen. 5 mei t/m 27 september 2015. Opening 03 mei 2015 16:00 uur in aanwezigheid van Arnulf Rainer.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.