Bijgewerkt: 21 november 2024

Tentoonstelling 'Verzameld voor Amstelveen' in Museum JAN

Nieuws -> Cultuur

Bron: Amstelveenweb/Museum JAN
02-07-2022

In Museum JAN en het Cobra Museum voor Moderne Kunst zijn de kunstschatten van de Gemeente Amstelveen te zien in de tentoonstelling Verzameld voor Amstelveen - de gemeentelijke kunstcollectie. De afgelopen 70 jaar heeft de gemeente een toonaangevende beeldende kunstcollectie opgebouwd. Deze veelzijdige collectie wordt nu voor het eerst gepresenteerd voor het publiek en is gratis toegankelijk voor alle inwoners van Amstelveen.

Daarom bezocht de redactie van Amstelveenweb.com na lange tijd eindelijk weer Museum JAN om op vrijdag 1 juli 2022 de opening van het verzamelde kunstwerk bij te wonen. Vanaf  16.30 uur druppelde het publiek langzaam binnen, waaronder ook veel raadsleden aangezien het om de kunst vanuit het Raadhuis ging. Het werd dus weer een gezellige drukte waarbij iedereen meteen op de drankjes afliep en met elkaar keuvelde.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het is in deze hoek nog stil in Museum JAN want dit is na de tafel met drankjes!

Na een driekwartier kwam Marieke Uildriks, directeur van Museum JAN naar voren, pakte de microfoon en probeerde boven het lawaai de mensen uit te nodigen om wat dichter bij te komen. Dat lukte uiteindelijk en ze heette iedereen welkom in het museum op een bijzonder moment. Ze vertelde onder meer dat er een fantastische samenwerking is tussen drie partijen die vandaag wordt gevierd: de gemeente Amstelveen, het Cobra Museum en Museum JAN.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Marieke Uildriks directeur van Museum JAN vertelt over de tentoonstelling

Marieke vervolgde haar inleiding door te vertellen dat Herbert Raat (VVD), wethouder Kunst en Cultuur zou spreken over de collectie uit het Raadhuis en gastcurator Marloes Vereecken over de samenstelling van deze tentoonstelling in Museum JAN. Verder zei ze: ‘U vraagt zich misschien af, waar ben je nu mee omringd, is dit wel de gemeente collectie die verzameld is voor Amstelveen. Nee u bent nu in de zaal waar het werk hangt van Saskia Boelsums die in 1960 werd geboren in Amstelveen’ en Marieke vertelde uitgebreid hoe Saskia te werk gaat. Dat het heel mooi past bij de gemeentelijke kunstcollectie omdat Saskia landschappen fotografeert en op een speciale wijze bewerkt op de computer, waardoor er prachtige beelden ontstaan en het net schilderijen lijken. Haar overzichtstentoonstelling heet niet voor niks ‘Liefde voor het Landschap’. Normaal maakt het Saskia niet uit wat iemand er in ziet, waar het landschap zich bevindt maar zij heeft speciaal voor deze tentoonstelling 12 foto’s van Amstelveen en rond Amstelveen gemaakt.

Na Marieke’s inleiding kreeg zoals aangekondigd Herbert Raat, het woord en hij heette natuurlijk ook iedereen van harte welkom. Hij was ontzettend trots dat hij hier mocht zijn, samen met heel veel gemeenteraadsleden en heel veel bekende Amstelveners. Zoals de burgemeester van Amstelveen Tjapko Poppens, maar ook Piet van den Heuvel, oud wethouder Kunst en Cultuur van de gemeente Amstelveen. Herbert vertelde over de prachtige kunstcollectie die de gemeente bezit en die ergens stond te verstoffen en waarmee hij met de mensen van de afdeling cultuur vorig jaar mee aan de gang is gegaan.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Herbert Raat (VVD) wethouder Cultuur vertelt over het succesvolle plan om de gemeentelijke kunstcollectie
voor de Amstelveners meer bekendheid te geven

Hij zei dat zo’n project natuurlijk heel lang duurt en dat het dan vaak aan een opvolger is om er verder mee te gaan. Hij was echter erg blij dat hij weer wethouder Cultuur is voor de komende vier jaar en dus nu deze tentoonstelling mocht openen. Ook was hij trots om te zeggen dat deze kunst van iedereen is in Amstelveen, jong en oud, rijk en arm en is tussen haakjes gratis en hij bedankte de gemeenteraad dat dit mogelijk is gemaakt. ‘Ook al staan hier veel mannen’, zo zei hij, ‘vrouwen doen het allemaal, want Marloes Vereecken, Janna en stagiaire Mosja K…..hebben er voor gezorgd dat al het werk gedaan is. Daarom krijgen zij een mooi boeket onder een hartelijk applaus’. En zo geschiedde. Herbert vroeg nog aan Marloes wat het lastigste was en dat was keuzes maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Marloes Vereecken projectleider van de gemeente vertelt uitgebreid over de samenstelling van de tentoonstelling

Daarna kreeg Marloes Vereecken, projectmanager Kunst, zelf het woord, waarbij ze zei dat voordat iedereen de zaal en de topografische atlas zou gaan bewonderen, ze nog een paar woorden wilde zeggen om de tentoonstelling wat meer context te geven. Die paar woorden was een heel verhaal van de aanvang tot het resultaat hier, dus dat kunt u zelf op de video beluisteren.

Na haar uitgebreide verhaal bedankte zij nog de drie kunstenaars die de tentoonstelling mede mogelijk hebben gemaakt en dat zijn de kunstenaars Jaehun Park (Zuid-Korea, 1986), Mitchell Thar (Verenigde Staten, 1991), Yana Naidenov (Mozambique, 1988) (en nog een aantal anderen waarvan de namen niet te verstaan waren-red). Deze kunstenaars hebben Amstelveen in beeld gebracht door digitale sculpturen en fysieke installaties en kregen ook allemaal een mooi boeket overhandigd. Vervolgens wenste Marloes een ieder veel kijkplezier.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

De gastkunstenaars kregen ook prachtige bossen bloemen als dank voor hun creaties

Marieke pakte de microfoon over en bedankte Marloes hartelijk, want zij had zat de laatste maanden volledig ondergedompeld in het archief in de kunstcollectie van Amstelveen. Tot slot keerde ze terug naar de werken van Saskia Boelsums en vertelde dat één van haar werken zal worden aangekocht door de gemeente Amstelveen voor Amstelveen en dat de kunstcommissie hiervoor drie werken had geselecteerd namelijk: de Urbanuskerk, gefotografeerd liggend in het hoge gras, een foto van het Amsterdamse bos met bladeren als bladgoud en een foto van de Oeverlanden met een prachtige wolkenverzameling erboven, die ook groter kan worden aangekocht dan degene die er hangt. Het publiek mag de komende maanden beslissen welk werk de gemeente moet gaan kopen, dus alle bezoekers kunnen vanaf nu stemmen. Na deze mededeling wenste de directeur een ieder veel plezier.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Zeker honderd mensen bezoeken deze middag de opening van de expositie

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Zes verschillende locaties geschilderd door lokale kunstenaars in Nieuwer-Amstel in de jaren 1950

Na dit half uur van speeches en informatie kon iedereen weer een glas wijn of anderszins nemen, kregen ze ook nog lekkere hapjes aangeboden en konden ondertussen de tentoonstelling bekijken. Ook was er de mogelijkheid om de Oude Piet Heinschool te bekijken. Die is het laatste jaar totaal gerenoveerd door de gemeente Amstelveen en wordt verhuurd aan Museum JAN om daar in een lokaal Cultuureducatie te geven. In de andere lokalen zijn de ateliers weer terug van Jan Verschoor en Rob Brünnmayer von Abendroth, die daar al jaren werkten en alles voor de renovatie elders moesten opslaan. Maar nu waren ze natuurlijk reuze blij dat ze eindelijk weer lekker in hun atelier aan het werk konden gaan. De redactie ging huiswaarts en hoopt aanstaande zondag 3 juli 2022 verslag te doen van de tentoonstelling Amstelveense kunst in het Cobra Museum.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het Geraamteplan van de gemeente Nieuwer-Amstel uit 1934

Gemeentelijke kunstcollectie, Rond 1955 begon de Gemeente Amstelveen met het verzamelen van beeldende kunst, aanvankelijk zonder een gericht aankoopbeleid. De keuze voor bepaalde werken of kunstenaars was sterk afhankelijk van het beschikbare budget en de betrokken bestuurders. De gemeente gaf rechtstreeks opdrachten of kocht bij kunstenaars, galeries en toenmalig Expositiecentrum Aemstelle aan de Amsterdamseweg. In de afgelopen zeventig jaar is veel toonaangevende kunst verzameld: dat laten de Amstelveense musea graag zien.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Museum JAN toont een keuze uit de zogenaamde Topografische Atlas. Vanaf 1958 geeft de gemeente kunstenaars de opdracht het snel veranderende landschap in en rondom Amstelveen vast te leggen

Tentoonstelling in Museum JAN
Museum JAN toont een keuze uit de zogenaamde Topografische Atlas. Vanaf 1958 geeft de gemeente kunstenaars de opdracht het snel veranderende landschap in en rondom Amstelveen vast te leggen. Amstelveen is op dat moment de snelst groeiende gemeente van Nederland: landerijen, polders en karakteristieke gebouwen verdwijnen voor nieuwbouw. Het resultaat: een collectie aquarellen, tekeningen, foto's en enkele schilderijen. In de jaren zestig groeit de collectie gestaag maar komt in de jaren zeventig weer stil te liggen. In 1985 wordt er een nieuwe doorstart gemaakt. Ditmaal kiest de gemeente vooral voor fotografie.

In de 21ste eeuw wordt de Topografische Atlas wederom op een eigentijdse wijze aangevuld. De tentoonstelling in Museum JAN laat drie nieuwe werken van hedendaagse kunstenaars zien die reageren op het Amstelveense landschap vandaag de dag. Kunstenaars Jaehun Park (Zuid-Korea, 1986), Mitchell Thar (Verenigde Staten, 1991) en Yana Naidenov (Mozambique, 1988) brengen Amstelveen in beeld door digitale sculpturen en fysieke installaties.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Beeldend kunstenaar Yana Naidenov naast een door haar ontworpen en door een 3D-printer gemaakte kunstwerk

Landschappen rond Amstelveen. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Saskia Boelsums een serie landschappen in de omgeving van Amstelveen. Naast de herkenningspunten zoals de torenspitsen van de St. Urbanuskerk of de monumentale toegangspoort naar buitenplaats Wester-Amstel, lenen de werken zich net zo goed voor universele beelden van het Hollandse landschap met dramatische wolkenvelden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Beeldend kunstenaar Jan Verschoor ontvangt de bezoekers in zijn gerenoveerde atelier


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Rob Brünnmayer von Abendroth de technische man naast Jan Verschoor ontving
journalist Anne-Roos Bantzinger in zijn werkruimte


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2022)

Het atelier van Rob Brünnmayer ziet er netjes uit, maar helaas kan hij kan nog niet alles terugvinden na de renovatie

Saskia Boelsums
Na haar afstuderen aan de Academie Minerva in Groningen maakte Boelsums vooral 3D-installaties, vaak samen met schrijver/beeldend kunstenaar Peter Veen. Vanaf 2013 richt zij zich volledig op fotografie. Via stillevens en portretten, die ook te zien zijn in Liefde voor het landschap, is ze als het ware buiten 'beland'. Boelsums groeide deels op in Iran en Curaçao, Nederland werd een soort 'beloofde land'. In navolging van Jan Wolkers die zich eerst onderdompelde in de natuur en vervolgens ging schilderen, wilde ook Boelsums haar 'buitengevoel' vertalen naar haar kunst. Via fotografie wist ze het Nederlandse landschap naar haar hand te zetten. Ik werk aan een project dat gaat over het nachtelijke landschap van Amstelveen. Het bestaat uit een installatiecomponent en een meer specifiek werk dat een 3D-geprinte kaart in keramiek is en een fictieve kaart van Amsterdam. Ik hou van de analogie tussen de nacht en het archief, alsof de nacht een soort verborgen archief is.





Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.