Bijgewerkt: 22 februari 2024

Tentoonstelling met de werken van Anton Heyboer in Museum JAN

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum JAN
09-02-2024

Het is dit jaar op 9 februari precies 100 jaar geleden dat de veelzijdig kunstenaar Anton Heyboer (1924-2005) werd geboren: hij was schilder, tekenaar, graficus, collagist, fotograaf en beeldhouwer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Anton Heyboer op een oude foto

Door zijn excentrieke levensstijl was Heyboer tijdens zijn leven al een legende. In het Noord-Hollandse Den lip woonde hij sinds 1961 op een landje met verbouwde schuren, samen met eerst drie en late vijf vrouwen, die hij zijn ‘bruiden’ noemde. Daar bouwde hij aan een indrukwekkend oeuvre van enkele tienduizenden kunstwerken. Zijn bruiden zorgden voor de verkoop van zijn werk.

Heyboer werd geboren in Nederlands-lndië maar groeide grotendeels op in Nederland. Hij volgde een opleiding tot werktuigbouwkundige er werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter gedwongen te werken in een Durchgangslager in Berlijn, waaruit hij wist te ontsnappen. In 1951 werd hij vanwege zijn oorlogstrauma tijdelijk opgenomen in de psychiatrische inrichting in Santpoort.

Foto Amstelveen
(Foto Marije Kuiper - 2024)

Lotti Heyboer en Joke Heyboer

Daar ontdekt hij de helende werking van kunst. In de jaren 1950 en 1960 maakt hij zijn eerste succesvolle werken: grote vellen sobere grafiek en gouaches. Later tekent hij met luciferstokjes en gaat hij ook schilderen. Het leven met zijn vrouwen in Den lip legt Heyboer vast op foto’s die hij verwerkt in collages. Deze bieden een inkijkje in het bijzondere leven van de kunstenaar en zijn bruiden. Hij wordt wereldberoemd en zijn werk verkoopt goed - maar de roem staat zijn vrijheid in de weg. Heyboer begint zijn werken over te schilderen om weer vrij te zijn. Zijn motto was: leven als kunst / kunst als leven.

Foto Amstelveen
(Foto Marije Kuiper - 2024)

Vlnr.: Lotti Heyboer, Willem de Winter, bestuurslid Anton Heyboer Foundation en taxateur kunst en antiquiteiten, Marieke Uildriks, directeur Museum JAN, Jan Verschoor, bestuurslid Anton Heyboer Foundation, kunstenaar en voormalig directeur Museum Jan van der Togt en Joke Heyboer

Museum JAN had een bijzondere band met Heyboer; het organiseerde meerdere tentoonstellingen in nauwe samenwerking met de kunstenaar en ook na zijn dood met zijn vrouwen (in 2004, 2008 en 2009). Heyboer schonk een 18-tal kleiplastieken aan het museum, dat tevens het monumentale schilderij De drie-eenheid bezit.

Museum JAN eert deze hechte band met 100 jaar ANTON HEYBOER -een intieme presentatie vanaf 20 juni -t/m 29 september 2024 met onder meer niet eerder getoonde collages, waarin het leven van Heyboer met zijn vrouwen centraal staat. Adres: Museum JAN Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen +31(0)20 64157 54 info@museumjan.nl Openingstijden dinsdag t/m zondag 11:00-17.00 uur. Lees ook: Verborgen topstukken uit de nalatenschap van Anton HeyboerAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.