Bijgewerkt: 26 november 2022

Tentoonstelling van Ans Markus in Museum vd Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Ans Markus / Museum vd Togt
19-05-2010

Ans Markus

'Hommages aan Couturiers'

Haar overzichtstentoonstelling is deze zomer te zien in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen van 4 juni t/m 12 september 2010.

Ans Markus schildert al meer dan dertig jaar. In die periode ontwikkelde zij een eigen symboliek, waarin ‘de vrouw’ een belangrijke rol speelt. Haar verbondenheid met dit thema gaat terug tot haar tienerjaren en haar eerste, traumatische huwelijk. Zij kreeg bekendheid met haar vrouwen in windsels, al dan niet gecombineerd met lege verten, verstilde bouwwerken, of oude sculpturen.

Markus Amstelveen
(Foto Museum vd Togt - 2010)

Een schilderij van Ans Markus


De diepere betekenis van dit werk was de vrouwelijke melancholie. Landelijke bekendheid kreeg zij tussen 1986 en 1990 met dubbelportretten van moderne meesters als Picasso, Léger en Klee. Haar werk werd geroemd om de ideeënrijkdom, compositorische vondsten en verrassende technische wendingen. In de daaropvolgende jaren werkte zij door aan de ontwikkeling van haar eigen beeldtaal. Ondanks andere themakeuzen behield die een grote mate van consistentie, waardoor haar werk altijd authentiek en direct herkenbaar is.

Tijdens de middelbare school stonden de kantlijnen van haar algebra en meetkunde boeken vol met mode tekeningen. Voor deze vakken waren de cijfers op het Lyceum in Haarlem dan ook zeer onvoldoende. Ans Markus toont een eigenzinnige keuze en smaak voor make up en kleding, in 1997 werd zij tot best geklede vrouw van Nederland gekozen. Al diverse jonge ontwerpers kregen haar steun bij het starten van hun carrière.

De laatste jaren bezoekt ze bijna iedere ochtend haar oude moeder van 98 in het bejaardenhuis. Daar getuigen de schilderijen van die ze maakt van de oude handen en het 24-schilderijen tellende veelluik "de levenscyclus". Om de zwaarte van deze ochtenden wat lichter te maken, besluit ze in de middagen feestelijke schilderijen te willen schilderen die gaan over de buitenkant. Zo ontstaan de hommages aan grote couturiers. Een groter contrast is bijna niet denkbaar. Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door TNT Express.

Tijdens de expositie is de catalogus “Hommages aan Couturiers” te koop, waar alle schilderijen in kleur staan afgebeeld. Tevens verschijnt er een bundel van haar hand over vergankelijkheid.

Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen

Aangepaste openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11:00 tot 17:00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.