Bijgewerkt: 26 mei 2024

Tentoonstelling van Dirk Annokkeé in Museum vd Togt geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt / Jan van Zanen / Amstelveenweb
07-07-2012

Met zijn karakteristieke baard is kunstenaar Dirk Annokkeé een markante verschijning in Amstelveen. In juli 2012 wordt hij 75 jaar en dat is de aanleiding voor een jubileumtentoonstelling in Museum Jan van der Togt. Van 5 juli tot en met 29 juli 2012 geeft Dirk kleur aan de museumwanden.

Dirk genoot zijn opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie. De magisch realistische schilderijen die hij aanvankelijk maakte vond hij maar saai. Daarom gooide hij eind jaren ’70 het roer drastisch om. “Het was een heel gevecht om van het ingehouden schilderen naar het uitbundige over te gaan, maar ik ben uitgekomen op een expressieve manier van schilderen die helemaal bij mij past.”

annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De gasten van de tentoonstelling krijgen een kort didgeridoo concert. De didgeridoo is een wind instrument, ontwikkeld door inheemse Australiërs ongeveer 1.500 jaar geleden. Volgens Jeroen geeft het lage geluid van de didgeridoo een mystische sfeer, die past goed bij de schilderijen van zijn vader


Zijn creativiteit deelt hij graag met anderen. Menig amateur-kunstenaar kreeg les van Dirk. Ook begeleidt en stimuleert hij basisschoolkinderen in hun creatieve ontwikkeling. Als waardering voor zijn verdiensten voor de cultuur van Amstelveen, werd hij onderscheiden met de ‘Turftrapster’.

De opening van de jubileumtentoonstelling vond plaats op donderdag 5 juli 2012 om 20 uur en werd verricht door burgemeester Jan van Zanen en Dirks zoon Jeroen Annokkeé. Jeroen heeft duidelijk iets van de scheppingskracht van zijn vader geërfd; hij is een succesvolle filmregisseur. Onlangs won hij met ‘Suiker’ de Gouden Méliès voor Beste Europese Fantastische Korte Film.

annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jan Verschoor, directeur van het museum tijdens zijn welkomsttoespraak


Jan Verschoor, directeur van het museum vertelde over deze bijzondere kunstenaar, dat hij één van de weinige Amstelveense kunstenaars is, die de gemeentelijke onderscheiding de 'Turftrapster', een verkleinde replica van het bronzen sculptuur van Pieter de Monchy heeft gekregen in 2007.

annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De openingstoespraak van de directeur wordt aandachtig gevolgd


Hij is ook de enige Amstelveense kunstenaar, die aan de leden van het college van Amstelveen een schilder-workshop heeft gegeven. Na de inleiding van de directeur kwam burgemeester Jan van Zanen naar de microfoon en hield zijn toespraak voor de jarige:

'Dames en heren,museumdirecteur Jan Verschoor, familie, vrienden, leerlingen en oud-leerlingen, Christy, Jeroen,

Beste Dirk,

Hij is een jaar jonger dan mijn vader, hij heeft een baard en is kunstenaar …Dirk Annokkeé

Lang zal ie leven …

Welkom in museum Jan van der Togt. En voor degenen die hier misschien voor de eerste keer zijn: hartelijk welkom in Amstelveen. Het is een eer hier vandaag iets te mogen zeggen. Zeker nu ik het voorprogramma mag optreden van zoon Jeroen.

annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jan van Zanen, burgemeester van Amstelveen is tijdens zijn toespraak soms heel opgewekt


Dirk Annokkeé, Amstelveens kunstenaar. En wat voor een. Een kunstenaar die meer dan raad weet met penseel en verf. Een kunstenaar in hart en nieren.

Alle schilderijen van Dirk Annokkeé vinden hun oorsprong in zijn emoties. Hoe wisselend die ook kunnen zijn, altijd is de vertaling optimaal openhartig en onthullend. Expressief. Zijn werk is te typeren als ‘van ingehouden naar uitbundig’. Van minutieus gedetailleerde beelden tot het gevecht om de kleurzuivere vertolking van zijn diepste emoties. Volgens Dirk zelf moet zijn werk ‘in licht gevangen zijn en spanning uitstralen’.

En dat, dames en heren, voor een kunstenaar die de pensioengerechtigde leeftijd al enige weken is gepasseerd. Rustig aan doen of stoppen zijn geen woorden die in het vocabulaire van de heer Annokkeé passen. Een kunstenaar in hart en nieren, die gaat niet pensioen.

annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Dirk Annokkeé en zijn vrouw Christy volgen geconcentreerd de toespraken


Begin 2007 mocht ik de heer Annokkeé in het zonnetje zetten met een gemeentelijke onderscheiding vanwege zijn langdurige culturele verdiensten voor Amstelveen. Toen roemde ik zijn werk al. Van zijn werken spetteren passie en enthousiasme af. Daarmee zijn het voor mij meesterwerken. Echte meesterwerken. Werk, waar Amstelveen trots op kan zijn.

De onderscheiding kreeg Dirk Annokkee ook voor het feit, dat hij een fanatiek kunst-stimulator is. Al meer dan drie decennia lang geeft hij les aan vele leerlingen. Ieder jaar organiseert hij een overzichtstentoonstelling met schilderijen die gemaakt zijn door zijn leerlingen.

Dirk Annokkeé is een belangrijke stimulans - door zijn geloof, overtuiging en aanmoediging - voor de talent-ontwikkeling van zijn ‘hobby’-leerlingen. Hij vertelt met liefde over zijn leerlingen en hun werk. Is laagdrempelig als docent. Maakte het zelf mee toen het college van B en W – zie, dat de oud-wethouders Alink en Hellendall ook aanwezig zijn – bij hem een masterclass volgende. Hij kreeg iedereen in een mum van tijd aan het schilderen. (‘Lekkur werrekie, hè?)

Zijn tentoonstellingen worden altijd druk bezocht en met het organiseren ervan brengt hij verborgen getalenteerden in de openbaarheid en draagt op deze manier ook bij aan de promotie van kunst, cultuur en creativiteit in z’n algemeenheid.

Dames en heren, beste Dirk,

Deze tentoonstelling in het Museum Jan van der Togt is een zoveelste kroon op al zijn creativiteit. Als u dadelijk de gang maakt langs de indrukwekkende schilderijen, ziet u zijn talent. U ziet ook, wat voor prachtig mens Dirk is. Een ongeduldig, zemelend, emotioneel, bombastisch, wild, passioneel, maar prachtig mens. Van harte geluk gewenst met de tentoonstelling.'

annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Burgemeester Jan van Zanen feliciteert de kunstenaar met zijn verjaardag


Na de toespraak van de burgemeester was de volgende spreker zijn zoon Jeroen Annokkée: 'Mijn vader belde mij enkele weken geleden om deze tentoonstelling te openen. Het is niet mijn meest favoriete hobby om voor zo veel mensen te spreken, maar voor je vader doe je dat. Ik wilde geen lyrische verhalen vertellen, niet over de ups en downs van een kunstschilder.'

'Wat ik ook niet wilde doen is om een theoretische uitleg te geven door welke bril je naar zijn werk moet kijken. Ik heb dat meegekregen van mijn vader, - want wij zijn vroeger naar heel veel musea geweest – en als te veel tekst en veel geouwehoer nodig was om iets over een schilderij uit te leggen, dan communiceert dat gewoon niet.'

Jeroen vertelde dat als een schilderij goed is, dan word je ook zonder bijschriften geraakt en dat is ook de kracht van zijn vader. Je moet een schilderij maken dat prikkelt en als je eigen intuïtie en fantasie volgt, begrijp je het ook zonder tekst en uitleg.

annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Filmregisseur Jeroen Annokkeé, de zoon van Dirk spreekt zijn waardering uit over zijn vader


Jeroen: 'Is dat een man met een vogel in zijn hand? – vroeg een meneer over een abstract schilderij van jou. Het antwoord was, - ja als u dat in ziet, dan is het zo! Dat vind ik ook erg leuk, dat je het weer doorgeeft aan basisschool kinderen, die je in je atelier krijgt voor de workshops. Want als ze bij mijn vader langskomen om te schilderen, mogen ze alles schilderen, maar met één kanttekening: het moeten dingen zijn, die niet bestaan! En dat vind ik prachtig!'

annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De gasten achter in de zaal volgen de toespraken. Iedereen transpireert flink vanwege de hoge temperaturen in de zaal en er ontstaat in het museum weer de zgn. 'culturele sauna', zoals bij velen bekend. In het museum is geen airco, of ventilator te bekennen


Jeroen Annokkeé vind het bijzonder, dat zijn vader nooit schildert wat de mensen van hem verwachten, of commercie, hij schildert altijd zonder enige restricties, altijd wat hij voelt. Dirk wilde helemaal geen verjaardagsfeest vieren in het museum, want hij wilde liever, dat zijn schilderijen de volle aandacht zouden krijgen. Jeroen: 'Dat snap ik ook wel, want het is niet niets, dat je hier in het Van der Togt bent om te exposeren en daarom wil ik een toost op je uitbrengen!'

annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Jeroen brengt een toost uit op zijn vader


annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Burgemeester Van Zanen heeft wel een probleempje met het bier, er is geen glas


annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Vader Dirk en zoon Jeroen Annokkeé met directeur Jan Verschoor genieten van het moment, een lekker koud biertje


Jeroen: 'Ik wil ook toosten, dat je nog zo creatief bent en nog steeds blijft zoeken naar nieuwe stijlen. Maar ik wil ook toosten op Christy, je vrouw, die altijd achter je staat, ook als het een keer wat minder gaat en dat je lekker gezond bent op je 75ste verjaardag, dus: PROOST!'

De toost werd uitgevoerd met bier uit België en de flessen hadden een etiket met de foto van Dirk, want bij Vedett, kun je je eigen etiket laten drukken en dit geval stuurde Jeroen een foto van zijn vader naar de bierfabriek. Zodoende gingen Dirk Annokkeé en zijn zoon Jeroen met burgemeester Van Zanen en Jan Verschoor toosten met het cult-bier van België op de 75-jarige Amstelveense kunstenaar.

annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Dirk Annokkeé: Zonder titel - Acryl op linnen


annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Dirk Annokkeé: Zonder titel - Acryl op linnen


annokee Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Dirk Annokkeé: Zonder titel - Acryl op linnen


Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1181 JE Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.