Bijgewerkt: 25 mei 2024

Tentoonstelling van Janneke Brinkman in Museum vd Togt geopend

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan vd Togt
20-07-2011

Op dinsdagmiddag 19 juli 2011 opende Professor Mr. Pieter van Vollenhoven de tentoonstelling van kunstschilderes Janneke Brinkman onder grote belangstelling in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

Brinkman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Professor Mr. Pieter van Vollenhoven begeleidt kunstschilderes Janneke Brinkman naar de opening van haar tentoonstelling


14 juli t/m 25 september 2011

'Bladeren door het boek van je leven is zoiets, als wandelen door de natuur. Je staat vooral stil bij de lichte plekken en je haast je voorbij het donker. Graag laat ik u her en der kennis maken met wat mij beweegt, mijn geschiedenis, mijn huis en tuin, mijn inspiratiebronnen uit wetenschap en kunst, en mijn vak, het botanisch schilderen.

In de natuur zie ik zo veel moois dat ik alles wel mee naar huis zou willen nemen om te bewaren en vast te leggen. Het blijft een uitdaging om de schoonheid van een bloem of plant over te brengen op eenvoudig wit papier. De heldere, briljante kleuren van aquarelverf lenen zich uitstekend om het frisse, tere en transparante van bloemen weer te geven.

brinkman Amstelveen
(Foto Nick van Ormondt - 2011)

Janneke Brinkman-Salentijn in haar atelier


En vaak zijn in zo'n geval mijn ogen groter dan mijn penselen kunnen bijbenen. Met deze tentoonstelling wil ik een ode brengen aan harmonie en schoonheid die ik onder meer in mijn schilderwerk probeer vorm te geven. Ik hoop dat ik u kan inspireren om te genieten van wat echt de moeite waard is en zich juist openbaart in de kwetsbaarheid en schoonheid om ons heen.'

Brinkman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Jan Verschoor, directeur van het museum verwelkomt alle aanwezigenJanneke Brinkman-Salentijn (1948) groeide op in Emmeloord. Ze is een echt buitenkind, ze speelde er liever in de natuur dan dat ze zich bezig hield met haar huiswerk. Toch haalde ze haar HBS-B diploma en voltooide zij haar studie biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar bleek ze er al gauw een enorm plezier aan te beleven om heel precies en gedetailleerd te tekenen, van het darmenstelsel van een cavia tot de doorsnede van een bloemenstengel.

Brinkman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Mr. Pieter van Vollenhoven tijdens zijn toespraakZe trouwt in 1971 met Elco Brinkman en kreeg met hem een zoon en twee dochters. Enkele jaren na haar afstuderen in de microbiologie gaf ze les aan een middelbare school, in het bijzonder in de voedingsleer tijdens biologielessen. Voorlopig richtte zij zich daarna op de opvoeding van de kinderen, maar ze besloot wel les te nemen op de Leidse schilderacademie Ars Aemula Naturae en bij Leny Noyen.

brinkman Amstelveen
(Foto Janneke Brinkman - 2011)

Janneke Brinkman-Salentijn: Takken van de pioenboom mei 2005


Haar passie voor botanisch aquarelleren kreeg haar zo te pakken dat ze besloot niet meer voor de klas te gaan staan. Haar eerste expositie, in 1990 in Den Haag, en een verzoek van een uitgever om een agenda van haar bloemenaquarellen te voorzien, brengen haar loopbaan in een stroomversnelling.

Brinkman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Vlnr.: Jan Verschoor, Elco Brinkman, kunstschilderes Janneke Brinkman-Salentijn, Prinses Margriet en wethouder Herbert Raat, loco-burgemeester van Amstelveen luisteren naar de toespraak van de professor


Tegenwoordig bereikt haar werk een groot publiek, mede doordat het wordt toegepast op de meest uiteenlopende producten, zoals stationary, serviezen, postzegels en omdat ze al vele jaren schrijft en illustreert voor MARGRIET columns en artikelen.

Brinkman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Kunstschilderes Janneke Brinkman-Salentijn vertelt over haar werk


Om haar techniek verder te verbeteren volgt Janneke regelmatig lessen "botanical painting" bij Anne Marie Evans in Engeland. In het Linnaeus jaar 2007 hield Janneke een succesvolle tentoonstelling van haar werk in Museum de Lakenhal in haar woonplaats Leiden. Kort daarop exposeerde zij in Kasteel Middachten. Ze deed vorig jaar mee aan een groepsexpositie van botanische kunstenaars in het Engelse Lincoln en dit jaar in het Von Sieboldhuis in Leiden. En in 2010 bood zij bezoekers van de kasteeltuinen in Arcen opnieuw een kijkje in haar inspiratiebronnen.

brinkman Amstelveen
(Foto Janneke Brinkman - 2011)

Janneke Brinkman-Salentijn: Iris germanica, L. en Wysteria sinensis, mei 2007


Aquarellen

Brinkman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Het publiek volgt de toespraken in de volle zaalBrinkman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Janneke Brinkman laat aan Pieter van Vollenhoven haar werken zienBrinkman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Schilderijen van Janneke BrinkmanTer gelegenheid van de tentoonstelling van aquarellen van Janneke Brinkman-Salentijn in Museum Van der Togt te Amstelveen van 20 juli tot en met 25 september 2011 zijn 3 aquarellen in een beperkte, afzonderlijk genummerde oplage van elk 150 stuks gedrukt (handgesigneerd, druk Certified Art Giclee 40x50 cm, Hanemuhle White Velvet Paper).

De afbeeldingen zijn te zien op haar website : PIOEN (Paeonia officinalis), IRIS en BLAUWE REGEN (Iris germanica en Wisteria sinensis) en ORCHIDEE (Phaelaenopsis).

Voor lezeressen van Margriet en Elegance is er een speciale aanbieding, die overigens ook geldt voor de bezoekers van de tentoonstelling in Museum Van der Togt. (In het museum kan de prent tegen betaling direct worden meegenomen.)

Brinkman Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2011)

Er zijn ook een paar prachtige natuurfoto's te zien van Pieter van Vollenhoven, zoals deze: een vlinder. De beschrijving van de foto: 'Deze vlinder zat naast mij - bij het ontbijt in Tucson (Arizona) - kortom, altijd een camera meenemen!'


Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.