Bijgewerkt: 31 maart 2023

Tentoonstelling van Joop Rubens in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
10-07-2015

Van 30 juli tot en met 13 september 2015 is er in Museum Jan van der Togt - onder de noemer ‘LEFT.RIGHT.TIME.’ - werk te zien van de Amstelveense beeldend kunstenaar Joop Rubens. De expositie bestaat uit schilderijen en tekeningen in gemengde technieken, naar composities van Louis Andriessen.

Joop Rubens (1941) toont in ‘LEFT.RIGHT.TIME.’ een serie tweeluiken, combinaties van rechts- en linkshandig gemaakte werken, die in stijl en techniek met elkaar contrasteren. De rechtshandige werken kenmerken de grote trefzekerheid en overtuiging die we van Rubens kennen. Realistische portretten en abstracten in gemengde technieken met pigment, pastel, grafiet en vernis. De linkshandige werken verschillen door hun kwetsbaarheid, onzekerheid en onhandigheid. Reflecties op de immers altijd onvoorspelbare klanken van componist Louis Andriessen, die variëren van ijl en kwetsbaar tot krachtig, soms agressief.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Joop Rubens (r) vertelt aan John Levie wethouder Cultuur over het ontstaan van zijn drieluik tijdens de opening van de tentoonstelling op 7 juni 2012 in het Museum Jan van der Togt


Het linkshandig werken – een recente ontwikkeling bij Rubens – bevestigt deze eigenschappen door een ogenschijnlijk onhandige lijnvoering en het gebruik van materialen als houtskool, acryl en vernis. Bij het zichtbaar maken van de composities van Andriessen bleek de rechtshandige lijnvoering te trefzeker, te krachtig van vorm.

De rechtshandige werken zijn opgebouwd uit pasteltinten tot aan huidskleur. De linkshandige werken zijn voornamelijk samengesteld uit zwarten, grijzen en witten. Bij de tentoongestelde werken worden klankfragmenten ten gehore gebracht die hebben geleid tot deze visuele reflecties. Daarnaast zijn er verschillende portretten van Andriessen te bewonderen en associatieve werken, geënt op het totale oeuvre van de componist.

De opening van de tentoonstelling vindt plaats – in aanwezigheid van Joop Rubens en Louis Andriessen – op donderdag 30 juli 2015 om 20.00 uur. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen Tel.: (020) 641 57 54. Openingstijden: Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.