Bijgewerkt: 3 december 2022

Tentoonstelling van Lisa Walker in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
18-09-2011

Winnaar van de Françoise van den Bosch Prijs 2010

'Wearable'

15. oktober 2011 – 11. december 2011

Het Cobra Museum voor Moderne Kunst brengt een tentoonstelling met nieuw werk van de Nieuw-Zeelandse Lisa Walker, de winnaar van de Françoise van den Bosch Prijs 2010. De expositie ‘Lisa Walker - Wearable’ laat ruim 50 recente sieraden zien die overwegend gemaakt zijn in de periode 2010-2011, na Walker’s remigratie van München naar Wellington (NZ). Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een gelijknamige boekuitgave. Zowel het boek als de tentoonstelling zijn door Lisa Walker vormgegeven.

Lisa Walker’s draagbare assemblages, vooral grote halssieraden, lijken nu nog sterker dan daarvoor gebaseerd te zijn op het idee van hergebruik van overbodige en afgedankte spullen die zij koopt op markten en via internet. In haar recente werk bekijkt Lisa Walker de wereld door de ogen van een Nieuw Zeelander.

Walker Amstelveen
(Bron Cobra Museum - 2011)

Lisa Walker tussen de strepen, Objectspace Window Gallery, Auckland, New Zealand 2010


Vanuit haar identiteit en de Nieuw Zeelandse eigenheden raakt ze aan politieke kwesties als multi-culturaliteit, culturele hiërarchieën, nationale identiteit en aan consumptie en overvloed. Maar ook gaat haar werk altijd over de vraag wat een sieraad eigenlijk is, en probeert zij de grenzen van wat wij als schoonheid en draagbaarheid ervaren op te rekken. Haar extreme en geëngageerde werk wordt binnen de wereld van het internationale ‘auteurssieraad’ gewaardeerd als een uniek hoogtepunt.

In het ‘Low Culture Necklace’ verbindt zij massacultuur met kunst door goedkope roddelbladen samen te binden tot draagbaar ornament. Het ‘Newtown Necklace’ is samengesteld uit goedkope wollen vingerpoppetjes die de hippie-achtige sfeer van haar nieuwe thuisbasis in Wellington representeren. Ook beplakt ze sieraden met een goedkoop zelfklevend laminaat van paua, een gekleurde schelp die typisch voor Nieuw Zeeland is en veel in de toeristenindustrie gebruikt wordt.

De Françoise van den Bosch Prijs wordt sinds 1980 tweejaarlijks toegekend aan een internationale kunstenaar, wiens werk van uitzonderlijke kwaliteit is. De prijswinnaar wordt door een onafhankelijke jury voorgedragen. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden en tevens wordt werk van de prijswinnaar aangekocht voor de Françoise van den Bosch collectie die door het Stedelijk Museum te Amsterdam wordt beheerd.

De particuliere Stichting Françoise van den Bosch werd in 1980 opgericht door vrienden en familie van sieraadontwerpster Françoise van den Bosch (1944-1977). Het doel van de stichting is de internationale sieraadkunst te stimuleren. www.francoisevandenbosch.nl Adres: Cobra Museum voor Moderne Kunst Sandbergplein 1. Amstelveen 1181 ZX

Lisa Walker

De sieraadvormgeving heeft zich in de afgelopen decennia ontwikkeld tot een artistieke taal, waarin alle materialen, media en formaten onderzocht worden. De prijswinnaar van 2010, de Nieuw-Zeelandse Lisa Walker (Wellington, 1967), verkent met haar werk de grenzen van het geaccepteerde en verwachte. Zij is een exponent van een jonge generatie sieradenmakers die een gevoel van ongebondenheid paart aan een grote vitaliteit en gevoeligheid voor de bewegingen van hun tijd.

Lisa Walker studeerde van 1988-1989 Craft Design aan Otago Polytechnic Art School, Dunedin (NZ), daarna reisde en werkte ze in Australië, Groot-Brittannië  en Azië. Van 1995-2001 studeerde ze bij Otto Künzli aan de Akademie der Bildenden Künste in München, waar zij tot eind 2009 woonde. Zij geeft workshops en lezingen over de hele wereld. www.lisawalker.deAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.