Bijgewerkt: 25 juli 2024

Tentoonstelling van Piet Paris en anderen in Museum JAN

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum JAN
13-02-2023

Vanaf woensdag 8 maart 2023 opent de tentoonstelling Piet Paris en anderen. - Illustraties, glaskunst, mode in Museum JAN in Amstelveen, waarin het werk van mode-illustrator Piet Paris wordt getoond.

Piet Paris, pseudoniem van Pieter ’t Hoen (1962), reflecteert met nieuw werk op de unieke glaskunstcollectie van Museum JAN en plaatst zijn tekeningen in dialoog met modedesigns van toonaangevende Nederlandse modeontwerpers als Viktor & Rolf, Claes Iversen en Spijkers & Spijkers. Glas, tekeningen en mode worden naast elkaar getoond en laten de basisbeginselen zien achter elke tekening van Piet Paris: vorm, kleur en symmetrie.Piet Paris. Pieter ’t Hoen (1962, Den Haag), alias Piet Paris, studeerde in 1988 af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. In 1998 was hij een van de medeoprichters van de masteropleiding Fashion Institute Arnhem aan ArteZ. Daarnaast geeft hij nog altijd tekenles aan modestudenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Foto Amstelveen
(Bron Museum JAN)

Piet Paris, Valentina, 2022 Claes Iversen, Kanaka dress, 2019, Foto: Studio Martijn Senders, 2021, model Adama for Models Roch Agency Vašícek Aleš, Lucht, 1991, glas

Bekend werd hij met zijn illustraties met karakteristieke lijnen, felle kleuren en vrouwelijke figuren met slanke silhouetten. Zijn tekeningen worden al meer dan 30 jaar gepubliceerd in verschillende nationale en internationale kranten en tijdschriften als Vogue en Elle. Van het tekenen van catwalklooks tot het ontwerpen van een catwalkdecor voor Victor & Rolf, Piet Paris is niet uit de internationale modewereld weg te denken.

Etaleren. Piet Paris is gefascineerd door ‘esthetiek’ en ‘etaleren’. Net als in zijn tekeningen, zijn de composities en kleurcombinaties bij het presenteren van mode en design van groot belang. Zo ontwierp hij onder meer illustraties, displays en etalages voor het Amerikaanse warenhuis Saks Fifth Avenue en was driemaal curator van de Arnhem Mode Biënnale (2005, 2007 en 2009). Met deze unieke kijk op etaleren, cureren en illustreren stelt hij in Museum JAN een bijzondere tentoonstelling samen. Wat hebben glas, tekeningen en mode met elkaar gemeen? Paris ontleedt de designs en brengt ze terug naar verschillende kernwaardes waaronder lijn, vorm, textuur maar ook ‘de ziel’.

Foto Amstelveen
(Bron Museum JAN)

Piet Paris, Zonder titel, 2022 Schepers Bosman, herfst/ winter collectie, 2022-2023, foto Schepers Bosman Kurt Runstadler, Zonder titel, 1986, gelijmd glas

In deze tentoonstelling zijn naast nieuwe en bestaande tekeningen van Piet Paris, mode items te zien van onder andere Viktor & Rolf, Claes Iversen, Spijkers & Spijkers, Benchellal, G+N, Ronald van der Kemp, Loïs Brandsen, Schepers & Bosman, Stijn Koks, Coat of Colors en DIED. Daarnaast worden diverse (glas)kunstwerken uit de collectie van Museum JAN getoond, onder meer van Jan Verschoor, Aleš Vašícek, Stanislav Libensky, Willem Heesen en Ritsue Mishima, die Paris inspireerden tot het maken van nieuwe tekeningen. Modejournalist, presentatrice en auteur Fiona Hering, die zeer bekend is met Piet Paris, verzorgt de tentoonstellingsteksten. Adres: Museum JAN Dorpsstraat 50 1182 JE AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.