Bijgewerkt: 27 juni 2022

Tentoonstelling van Piet van Riel in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
04-06-2015

Van 11 juni tot en met 26 juli 2015 wijdt Museum Jan van der Togt een tentoonstelling aan het werk van kunstenaar Piet van Riel. De expositie toont naast recente schilderijen en tekeningen ook ruimtelijk werk van zijn hand.

Piet van Riel (1951 Oosterhout in Noord-Brabant) onderscheidt zich in één opzicht van geen enkele kunstenaar en dat is zijn angst voor het begin. Het lege doek, het witte papier. "Ik ben bang voor het witte papier voor mij, maar toch wil ik werken aan nieuw werk, aan een nieuwe ontwikkeling, vage lijnen brengen mij even op de goede weg."

Van Riel begon figuratief en koos voor zijn werken vooral sombere kleuren. Door zijn steeds verfijndere uitwerkingen kwam hij in een vicieuze cirkel terecht. Het begin leek het einde. In sombere landschappen begroef Van Riel deze stijl, waarbij de zerken in dit opzicht veelzeggend zijn.

Foto Amstelveen
(Bron Museum Jan van der Togt - 2015)

Piet van Riel: Beest - 100 x 160 cm - acryl op doek


In zijn tweede fase raakte hij via verschillende richtingen in de ban van een stijl, die zich beweegt tussen licht en donker, dood en leven. Landschappen die onder invloed van zijn denken en voelen abstracter werden. Met het paletmes gaf Van Riel zijn verfvlakken zo’n kracht mee, dat zij veelvormend werkten, het onderwerp verflauwde waardoor het aan die beeldvorming ondergeschikt werd gemaakt.

En nu – in de derde fase – lijkt hij uit zijn schulp te komen. Zijn persoonlijke strijd, in landschappen weergeven, is uitgemond in een serie spontane werken die kracht en blijheid uitstralen met toch steeds de vinger aan de gevoelige pols. Want Van Riel blijft door zijn spontaniteit en blijheid heen: de gevoelsmens die zich uit in kleuren, verfvlakken en lijnen. Hij combineert het schilderen met het gebruik van minder geëigende materialen tot een opmerkelijk soort vervlechting, verwering, daarbij het uitgebeelde los van principes wekend, tot een eiland van vrijheid ontstaat, een planeet, een zelfstandig bestaan. Maar nooit los van gevoel.

De opening vindt plaats – in aanwezigheid van de kunstenaar – op zondag 14 juni om 16.00 uur, en wordt verricht door kunsthistorica Edith Boswijk-Deutman. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen, Tel.: (020) 641 57 54. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.