Bijgewerkt: 12 juni 2024

Tentoonstelling van Pieter van Vollenhoven in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
24-04-2014

21 maart t/m 18 mei 2014 - In woord en Beeld

Op 20 maart 2014 opende Professor Mr. Pieter van Vollenhoven op zeer humoristische wijze zijn eigen grote tentoonstelling 'In Woord en Beeld' in aanwezigheid van zijn echtgenote Prinses Margriet. Hij vertelde, dat hij aanvankelijk niets had met de natuur. Zijn vader was een groot vogelliefhebber. Overal stonden kooien en zakken voer in huis. Met als gevolg alle muizen die Schiedam te bieden had.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Het Museum Jan van der Togt in Amstelveen


Ook lagen er vogeltjes in groezelige lapjes op tafel. Hier wilde Pieter niets mee te maken hebben. Dankzij de digitale fotocamera veranderde zijn interesse in het fotograferen en daarmee zijn belangstelling voor de natuur.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2014)

Professor Mr. Pieter van Vollenhoven voor een van zijn natuurfoto's in het Museum Jan van der Togt in Amstelveen in maart 2014


De tentoonstelling geeft een inkijk in zijn bijzondere ontmoetingen in de natuur die door Van Vollenhoven met zijn fotocamera zijn vastgelegd. De collectie omvat foto’s van een uiteenlopende flora en fauna in wisselende seizoenen en op wisselende locaties, met het prachtige Veluwse Kroondomein als thuisbasis.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Pieter van Vollenhoven: VLINDER: Deze prachtige vlinder kwam mij opzoeken bij het ontbijt in Tucson, Arizona. Ook bij het ontbijt ben ik paraat


Van Vollenhoven trekt er in zijn spaarzame vrije tijd op uit om zijn geliefde hobby fotografie uit te oefenen. De foto’s zijn het resultaat van spontane ontmoetingen, maar ook van zorgvuldig gekozen plaatsen en veel geduld. Goede kennis van de natuur en de gedragingen van haar inwoners staan aan de basis van een collectie verrassende, bijzondere en inspirerende fotografie.

Van Vollenhoven: “Als ik niet had gefotografeerd, waren veel spectaculaire details van de natuur mij volkomen ontgaan!”. De foto’s worden begeleid door persoonlijk commentaar van de fotograaf. Op geheel eigen wijze weet Van Vollenhoven een beeldende context te schetsen waardoor de toeschouwer zich tijdens de ontdekkingstocht door de natuur aan de zijde waant van de fotograaf. De foto’s zijn te koop en de opbrengst daarvan is voor het Fonds Slachtofferhulp, waarvan hij oprichter en voorzitter is.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)

Pieter van Vollenhoven: VOSSENPAAR : Dit zijn de twee verliefde vossen in onze tuin. Die vos die links zit, is de heer vos en woont al enige tijd in een dassenburcht, waar zij nu beiden voor zitten. Mevrouw (rechts) is absoluut een beeldschone vos, zij bevond zich plotseling ook in onze tuin


Van 15 april tot en met 31 mei 2014 zal een deel van de collectie ook te zien zijn in sterrenrestaurant La Rive van Intercontinental Amstel Amsterdam. Van Vollenhoven’s werk was eerder te zien in Nationaal Museum Paleis Het Loo, Sint-Gertrudiskerk in Workum en met een klein deel van zijn collectie ook in het Museum Jan van der Togt. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door ABN AMRO, Canon Nederland en de Gemeente Amstelveen.

Van Vollenhoven vertelde tijdens het interview in Blauw Bloed, dat hij op Koningsdag bij de festiviteiten in Amstelveen zal zijn. Het gerucht gaat, dat 2014 mogelijk de laatste Koningsdag wordt voor de familie Van Vollenhoven. Adres: Museum Jan van der Togt Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur, zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.