Bijgewerkt: 28 november 2022

Tentoonstelling van Thom van Rijckevorsel in Museum JAN

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum JAN
22-09-2020

Museum JAN biedt Amstelveens kunstenaar Thom van Rijckevorsel het podium van 9 oktober t/m 29 november 2020. Door zijn fascinerende video-installaties in een bredere context te plaatsen, creëert Van Rijckevorsel een eigen werkelijkheid. In de tentoonstelling wordt de meest recente aankoop van de gemeente Amstelveen, een videokunstwerk van Van Rijckevorsel, gepresenteerd. 

Thom van Rijckevorsel (1977) studeerde in 2019 af aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam, na ruim vijftien jaar in de reclame te hebben gewerkt. Hij maakt video’s, tekeningen, sculpturen en installaties waarin hij de relatie onderzoekt tussen het geconstrueerde beeld en de werkelijkheid. Hoe krijg je überhaupt grip op een wereld, waarin fysieke en digitale realiteit, materie en beeld, feit en fictie steeds meer in elkaar overvloeien?

Van Rijckevorsel gebruikt zijn ervaring als reclame-ontwerper in zijn kunstwerken. Hij is gefascineerd door het proces van het creëren van een beeld, het vertellen van een verhaal, het verlangen naar controle en tegelijkertijd omgaan met grenzen en regels. Binnen de getoonde videokunst ligt de nadruk op herkenbare, alledaagse materialen en handelingen, maar Van Rijckevorsel brengt een vervreemdend effect aan, een diepere dimensie.In de tentoonstelling wordt de meest recente aankoop van de gemeente Amstelveen gepresenteerd: de video What I Need to Know. Dit werk van Van Rijckevorsel sluit naadloos aan op de ambitie van de gemeente Amstelveen om de collectie te verrijken met werk van veelbelovende kunstenaars uit de regio.Thom: 'Ik heb ooit een konijn gevangen met mijn linkerhand nadat het mijn rechterhand had afgebeten en nog een paar andere redenen, waarom je me zou moeten inhuren: Ik ben een oplossingsgerichte creatieveling die graag snel en zelfstandig werkt. Hoewel ik van origine een art director ben, ben ik in de eerste plaats een ideeënmaker met een strategische aanpak. Meer dan tien jaar ervaring in zowel digitale als 'analoge' reclame bij verschillende bureaus (zowel op senior- als op creative director-niveau) en diverse merken hebben mij tot een allround creativist gemaakt. Ik werk als onderdeel van een creatief team en solo, maar werk altijd nauw samen met uw team. Dus als je een sterk idee nodig hebt met een stevige strategische basis, dan help ik je graag. Oh, en ik hou ervan om te gooien!' Adres: Museum JAN Dorpsstraat 50, 1182 JE AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.