Bijgewerkt: 13 augustus 2022

Tentoonstelling van de Cubaanse fotograaf Korda in het Cobra Museum

Nieuws -> Cultuur

Bron: Cobra Museum
14-12-2021

Vanaf 18 maart 2022 is in het Cobra Museum voor Moderne Kunst een overzichtstentoonstelling te zien van de Cubaanse fotograaf Alberto Diaz Gutiérrez, beter bekend als Korda.

Korda is wereldberoemd vanwege zijn iconische portret van Ernesto ‘Che’ Guevara. Hij is echter veel meer dan fotograaf van de Cubaanse revolutie. De tentoonstelling toont een veelzijdig en verrassend oeuvre, waar niet alleen de Cubaanse revolutie en haar leiders aan bod komen, maar ook het nachtleven in Havana, de vrouwelijke schoonheid en de zeeën rond Cuba. Het werk van Korda is voor het eerst in Nederland te zien. De tentoonstelling Korda: Cuba, Che, Glamour loopt tot en met 26 juni 2022.

Foto Amstelveen
(Bron © Alberto Korda Estate: Heroic Guerrilla Fighter. Havana, 5 March 1960 - 2021)

Guerrillero Heroico (Heldhaftige Guerrillastrijder) is een iconische foto van de marxistische revolutionair Ernesto 'Che' Guevara, gefotografeerd door Alberto Korda. De foto werd op 5 maart 1960, in Havana, Cuba genomen, tijdens een herdenkingsdienst voor de slachtoffers van de La Coubre explosie in 1948


Alberto Díaz Gutiérrez, kortweg Korda (Havana, 1928 – Parijs, 2001), was een gerenommeerde Cubaanse fotograaf. Roem en bekendheid verkreeg hij grotendeels door zijn foto’s van de Cubaanse revolutie. Zijn krachtige beelden van Fidel Castro en Che Guevara gingen de wereld over. Toch was Korda veel meer dan de fotograaf van de revolutie. De tentoonstelling Korda: Cuba, Che, Glamour brengt een selectie van zijn allerbeste werken en switcht moeiteloos van glamour, vrouwelijk schoon en reclamefotografie, naar krachtige portretten van de leiders en militairen van de Cubaanse revolutie en van Cubaanse kinderen naar natuurbeelden.

Foto Amstelveen
(Bron © Alberto Korda Estate, Korda Studios, Havana, ca. 1956 - 2021)

Norka bird in 1948


Sexappeal. Korda startte als mode- en reclamefotograaf. In 1954 richtte hij een van de eerste op de media gerichte studio's op in Cuba. Van meet af aan had Korda een zeer eigen benadering van fotografie, waarbij hij uitsluitend met natuurlijk licht werkte en een nauwkeurige kadrering en compositie hanteerde. Zijn foto's waren bedoeld als authentieke verhalen over de vrouwelijke schoonheid. Korda hanteerde dezelfde benadering bij het fotograferen van de revolutie. Hij wist hoe hij gebruik moest maken van de sexappeal van de mannen, vrouwen en leiders van de Cubaanse revolutie. Als persoonlijke fotograaf van Fidel Castro legde hij de geschiedenis van de revolutie vast in duizenden beelden. Foto met wereldfaam. Korda maakte het iconische portret van de Argentijnse rebellenleider Che Guevara, Heroic Guerrilla, op 5 maart 1960. De roem kwam pas zeven jaar later. Na de terechtstelling van Che Guevara in 1967 door het Boliviaanse leger werd het bewuste beeld van Che op duizenden posters gereproduceerd. Enkele maanden later, in mei 1968, zagen de studenten Che als hun revolutionaire voorganger. Zijn portret was overal te vinden: op vlaggen, T-shirts en kaftpapier. De mythe was geboren. Die ene foto maakte Korda in een klap wereldberoemd. Daartegenover stond dat hij voor de rest van zijn carrière geassocieerd zou worden met de revolutie in Cuba. De tentoonstelling Korda: Cuba, Che, Glamour, die ongeveer 150 zwartwit foto’s omvat, wil de fotograaf bevrijden van het “zware gewicht” van één foto. Adres: Cobra Museum Sandbergplein 1, 1181 ZX AmstelveenAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.