Bijgewerkt: 12 april 2024

Tentoonstelling van kunstschilder Willem van Veldhuizen in Museum Jan van der Togt

Nieuws -> Cultuur

Bron: Museum Jan van der Togt
16-02-2019

Van 13 maart tot en met 2 juni 2019 toont Museum Jan van der Togt een overzichtstentoonstelling van de kunstschilder Willem van Veldhuizen (1954). Het realistische werk van Van Veldhuizen kenmerkt zich door de weergave van een lege binnenruimte, vaak een museuminterieur, waarvan een groot gedeelte vloer is met een uitzicht naar buiten. De werkelijkheid die zich achter het raam bevindt, weerspiegelt zich in de glimmende vloer. In de ruimtes, met elementen als beelden en meubels maar waar mensen ontbreken, ligt de focus op het magische spanningsveld tussen licht, reflectie en schaduw.

Van Veldhuizen beoogt het gevoel vast te leggen dat hij ervoer toen hij de ruimte betrad en bestudeerde. Hij zoekt naar die ene hoek die hem emotioneel raakt en streeft daarbij naar de perfecte balans in zijn compositie. Het resultaat is ‘almost unreal’ (bijna onwerkelijk). In de tentoonstelling wordt een beeldend commentaar gegeven op het architectonische werk van Van Veldhuizen door ruimtelijke kunst- en designobjecten van onder meer Iris van Herpen, Scholten en Baijings, Rive Roshan en Judith Roux met de schilderijen te combineren die op eigen wijze ook spelen met licht, kleur en ruimte. Een multidisciplinair ensemble van schoonheid en verstilling.
Over het algemeen zijn de schilderijen van Van Veldhuizen volgens een vast patroon gecomponeerd. Het bovenste, smalle deel van het doek toont de achterwand of een glazen wand, waardoor een tuin zichtbaar is. Een groot vloeroppervlak neemt een prominente plaats in. De realiteit van het gebouw of de wereld buiten wordt weerspiegeld in de vloeren. Het achterste deel is met grote precisie geschilderd; dit is ook het eerste deel dat wordt voltooid. Vervolgens bouwt de kunstenaar het vloeroppervlak op volgens een speciale techniek die hij zich eigen heeft gemaakt. Nadat de grondlaag is aangebracht en de schaduwen zijn aangebracht, 'spat' hij de verf tegen het doek: kleur over de kleur, laag op laag - waarbij hij subtiel onderscheid maakt in licht en donker tegen de achterwand. Van Veldhuizen gebruikt deze techniek zodanig dat de verf in elliptische druppels op het doek spat. Dit is van groot belang om het perspectief effect te creëren. (Tijdens de laatste slagen worden de tegels zichtbaar). Tot slot brengt de kunstenaar ongeveer 40 lagen glazuur aan op het vloeroppervlak om dit typische glanzende driedimensionale effect te creëren. Discipline en grote technische vaardigheden zijn vereist voor het soort schilderijen dat Van Veldhuizen maakt.

Met behulp van een virtual reality-bril is het mogelijk om een schilderij van Van Veldhuizen binnen te treden. Je zet de bril op, kijkt om je heen en waant je in het afgebeelde museum. Terwijl je luistert naar de kunstenaar die je meeneemt in zijn gedachten, wandel je rond in een andere realiteit. Een unieke educatieve tool voor jong en oud. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Wealth Management Partners en Organism Studios.

Adres: Museum Jan van der Togt, Dorpsstraat 50, 1182 JE Amstelveen. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 - 17.00 uur. Toegangsprijzen: volwassenen € 11,50, 13 t/m 18 jaar € 6, kinderen tot 12 jaar, Museumkaart, ICOM en Rembrandtkaart gratis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.