Bijgewerkt: 23 april 2024

Thea Figee, glasunica en prenten in de Kunstuitleen Amstelveen

Nieuws -> Cultuur

Bron: Kunstuitleen Amstelveen
27-05-2010

Op zondag 6 juni 2010 is de Utrechtse glaskunstenares en graficus Thea Figee in de Kunstuitleen Amstelveen te gast, om over haar kunst te vertellen en uw vragen over glaskunst, grafische kunst en haar inspiratiebronnen te beantwoorden. Ze doet dat aan de hand van een kleine expositie, die in de uitleen is ingericht met een selectie van haar geblazen glasunica en haar nieuwste prenten in gemengde grafische technieken.

Figee Amstelveen
(Foto Kunstuitleen Amstelveen - 2010)

Een glazen vaas van Thea Figee


Figee (Soest, 1952) is in de jaren tachtig aan de kunstacademie opgeleid als graficus/schilder, maar maakte altijd al kleine uitstapjes naar andere disciplines, zoals bijvoorbeeld de keramische kunsten. Glas bleek een vruchtbaarder uitstapje, want dit was een materiaal waarmee ze het – net als in haar prenten en schilderijen - kon hebben over transparantie, licht, kleurlagen, huid en nog veel meer. De vonk sloeg over toen ze de studio van Bernard Heesen in Acquoy bezocht bezocht en er aan de slag ging.

Inmiddels werkt ze in glasstudio Van Tetterode in Amsterdam met meester glasblazer Richard Price. De vormen die ze daar laat blazen zijn eenvoudig. Kommen, schalen, bolvazen, oeroude vormen, die zich bewezen hebben en geschikt zijn om haar schilderachtige verhaal te dragen. Ze maakt gebruik van verschillende technieken (cracuelé, bellen, het versmelten van glasscherven en glaslijnen) om het schilderachtige karakter van haar glasunica te perfectioneren.

Haar glaskunst had tot voor kort geen titels, maar geïnspireerd door oceanen, rivieren, wolkenluchten, ijs, de nerven van een blad of een wonderschone libelle als de beekjuffer kan een glasunica nu ‘Banded Demoiselle’  of ‘Treasures of a River’ heten. 

De natuur, waarvan de kunstenares voortdurend veel foto’s maakt, is de grootste inspiratiebron voor zowel de glasunica, als haar prenten. Mooie structuren in stenen, aarde of bijzondere kleurstellingen leiden tot composities in het glas, maar spelen een even grote rol in het maken van een prent in het Utrechtse atelier. Tussen geblazen glas, grafische technieken en schilderen is een wisselwerking. Beide werelden voeden elkaar.

Glaskunst van Figee was een aantal jaren geleden om de hoek bij de kunstuitleen in de tentoonstelling Nieuwe Garde Jonge Gasten van de Vereniging van Vrienden van Modern Glas te zien, maar ook in het Nationaal Glasmuseum in Leerdam (2005) en Nederlandse galeries die zich in glaskunst specialiseren, zoals galerie Broft in Leerdam. Ook haar grafische kunst is goed vertegenwoordigd in Nederlandse galeries en in museale en particuliere collecties. De expositie van Thea Figee is geopend van 6 juni tot en met 21 augustus 2010 in de vitrines van de Kunstuitleen Amstelveen

Meet&Greet is op zondagmiddag 6 juni 2010 om 15.00 uur wordt geopend door Hetty Tjalkens, directeur van de Kunstuitleen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.